8 lucruri inedite despre Caraibe

Sute de insule se găsesc în Marea Caraibelor, la est de SUA şi de America Centrală, întinzându-se spre est, în Oceanul Atlantic. Aceste insule ale Caraibelor, cunoscute şi sub numele de Indiile de Vest, şi-au luat numele de la caribi, primii locuitori ai regiunii până la sosirea spaniolilor, în 1942. Majoritatea locuitorilor de astăzi ai insulelor sunt descendenţi ai sclavilor africani aduşi pentru a munci pe plantaţii, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea. Iată câteva lucruri interesante despre această zonă a lumii.

1.-Primii locuitori ai insulelor Caraibe au fost siboney, care au migrat din Florida către Bahamas şi amerindienii din triburile carib şi arawak. Mai există caribi şi astăzi, în Dominica, însă majoritatea sunt descendenţi ai sclavilor negri africani sau ai coloniştilor albi, spanioli ai secolului al XVI-lea sau un amestec al celor două rase.

2.-Plajele lungi şi nisipoase, apele tropicale şi porturile naturale le-au câştigat insulelor Caraibe o bună reputaţie pentru frumuseţe. Apele calde oferă condiţii ideale creşterii coralilor. Unele dintre insulele vulcanice ale Caraibelor, precum insulele Barbados şi Cayman sunt mărginite de recife de coral, care le protejează de valurile biciuitoare. Cele 700 de insule mari şi cele 2.300 de insule mai mici ale Bahamasului sunt construite în întregime din coral şi pot fi văzute de pe podul care leagă Nassau de Insula Paradisului.

3.-Multe din insulele Caraibilor sunt formate din roci vulcanice care s-au ridicat din ocean acum milioane de ani. Unele, cum sunt Sf. Lucian Gros Piton (798 m) şi Petit Piton (750 m) constituie rămăşiţele unor mari vulcani străvechi care s-au ridicat din mare, pe coasta de vest, în apropierea oraşului Soufriere. Unul sau doi sunt încă activi, ca vulcanul La Sufriere, cu o înălţime de 1.219 m, de pe insula Sf. Vincent.

4.-Cea mai mare insulă din Caraibe, Cuba este o fostă colonie spaniolă, care a devenit stat comunist din 1959. Politica ostilă a făcut SUA să impună un embargo asupra comerţului, ceea ce a paralizat economia Cubei şi a menţinut-o agricolă. Cu o producţie anuală de 50.000.000 de tone, trestia de zahăr este produsul principal al Cubei. Solul fertil şi clima caldă sunt ideale pentru cultivarea tutunului de bună calitate. Trabucurile din Havana sunt cunoscute în toată lumea şi sunt realizate dintr-un amestec de cel puţin 5 soiuri de tutun. Trabucurile sunt încă rulate manual pe mese lungi, de lemn.

5.-Aşezată la nord-estul Cubei, insulele Bahamas se întind către sud aproape 965 de km. din cele 3.000 de insule şi insuliţe de coral, doar 30 sunt locuite. Majoritatea locuitorilor sunt de culoare, însă pe insula Spanish Wells există în jur de 1.200 de descendenţi ai coloniştilor puritani. Turismul, pescuitul şi serviciile financiare prosperă pe insule.

6.-A treia insulă ca mărime a Caraibelor, Jamaica, este o insulă de izvoare, râuri, cascade şi plaje de nisip. Câteva familii bogate domină insula, însă zonele suburbiilor mizere din jurul oraşului Kingston sunt controlate de găşti violente. Mulţi dintre locuitorii acelor zone sunt rastafarieni, care îl venerează pe fostul Împărat al Etiopiei. Muzica populară jamaicană distinctivă, reggae, a început în anul 1960, din genul rhythm and blues, cu cântece care îndemnau la schimbare socială şi politică. Bob Marley (1945-1981), a cărui trupă a fost cunoscută în toată lumea în anii ’70, este o legendă a stilului, iar ziua sa de naştere este sărbătorită de toţi jamaicanii.

7.-Ocupând treimea vestică a insulei Hispaniola, Haiti este una dintre cele mai muntoase ţări din Caraibe. De asemenea, este şi cea mai săracă. Ţara este suprapopulată şi a suferit atât de pe urma despăduririi, eroziunii solului şi deşertificării, cât şi de pe urma unei istorii politice zbuciumate. Din această ţară provine voodoo, amestec haitian de religii vest-africane şi creştinism. Adepţii voodoo cred că prin venerarea spiritelor, pot trăi în armonie cu natura şi cu morţii.

8.-Aşezată la 966 de km sud-est de Florida, Republica Dominicană se întinde pe două treimi estice ale insule Hispaniola. Are cel mai înalt vârf al Caraibelor, Pico Duarte, cu o înălţime de 3.175 m şi, în acelaşi timp, şi cel mai jos punct, lacul cu crocodili Enriquillo, la 44 m sub nivelul mării. Republica Dominicană este cea mai importantă destinaţie turistică a Caraibelor, atrăgând două milioane de turişti în fiecare an.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *