7 târguri de Crǎciun din Europa

Aşa cum ne-am obişnuit, târgurile de Crǎciun aduc cu ele o stare de plǎcutǎ aşteptare, poate câteva idei inovative de cadouri, lume veselǎ şi grǎbitǎ, foşnet de hârtie împachetând cine ştie ce jucǎrie pentru un puşti norocos, miros de scorţişoarǎ, turtǎ dulce, dulceţuri şi preparate tradiţionale.

Pieţele de Crǎciun înseamnǎ oameni care-şi câştigǎ existenţa cu talentul de a pregǎti cu mâna lor ornamente, accesorii, prǎjituri; înseamnǎ cǎrţi, felicitǎri, comenzi de lucruri unicat. Şi parcǎ nimic nu e mai interesant atunci când toate lucrurile care-ţi îmbatǎ simţurile şi-ţi hrǎnesc imaginaţia sunt expuse într-o piaţǎ dintr-un oraş mustind de istorie şi culturǎ, care potenţeazǎ astfel spiritul sǎrbǎtorilor. Mai jos veţi gǎsi 7 din aceste târguri care ne îmbie cu tot ce au ele mai bun.

Praga: Unul din cele mai mari târguri din oraşul de pe Vltava are loc în Piaţa Oraşului Vechi şi ne întâmpinǎ cu un copac uriaş de Crǎciun, cǎsuţe frumos decorate şi luminate şi chiar şi o micǎ grǎdinǎ zoologicǎ, unde copiii pot mângâia oi, capre şi mǎgǎruşi. Aici vom gǎsi obiecte handmade, jucǎrii şi ornamente din lemn, bijuterii, ceramicǎ, pǎpuşi şi marionete îmbrǎcate în costume populare. Nu uitaţi sǎ daţi o turǎ pe la tarabele unde se pregǎtesc bucate tradiţionale şi mai ales, însoţiţi orice preparat cu gustoasa bere ceheascǎ.

Bruxelles: Târgul de aici se numeşte Plaisir d’Hiver şi adunǎ 240 de cǎsuţe din lemn cu artizani din toatǎ lumea, care vând orice, de la suveniruri la clǎtite. Nu pleca fǎrǎ cel puţin o ciocolatǎ în buzunar… Belgienii sunt renumiţi pentru ciocolatele lor fine şi pentru bere, de altfel… La sfârşit, intrǎ pe patinoar şi sfârşeşte ziua cu obrajii roşii.

Viena: Christkindlmarkt din Viena ar trebui sǎ fie pe lista oricǎrui pasionat de sǎrbǎtoarea Crǎciunului şi cadouri. Este unul din cele mai renumite târguri de gen din Europa, datând de peste 700 de ani. Adoptǎ obiceiul vienezilor de a sorbi dintr-un pahar de vin fiert, cumpǎrǎ lumânǎri parfumate şi gustǎ din biscuiţii speciali pentru Crǎciun în timp ce laşi atmosfera magicǎ din jurul tǎu sǎ te împresoare. Lasǎ-te ademenit şi de concertele de muzicǎ clasicǎ din piaţǎ, ce au loc în fiecare week-end.

Copenhaga: Grǎdinile Tivoli se transformǎ în preajma Crǎciunului într-un tǎrâm fermecat. Bea un glogg, vinul lor fiert, şi uitǎ-te la ghirandele de lumini, atent alcǎtuite de designerul şef de la Tiffany’s.

Munchen: piaţa de Crǎciun are loc în Marienplatz unde un pom gigantic strǎjuieşte toate chioşcurile. Nu e greşit sǎ te dedai la activitǎţile preferate de locuitori: clǎtite de cartofi, vin fiert şi turtǎ dulce. Ȋn fiecare searǎ, ai ocazia sǎ asculţi un cor cântând colinde de la balconul primǎriei în stil neo-Gotic.

Salzburg: târgul de aici este unul din cele mai vechi din Europa. Este mai mic ca altele, dar catedrala oferǎ un fundal spectaculos. Bucurǎ-te de migdale şi castane coapte, cârnaţi şi nelipsitul vin fiert!

Sibiu: poate unul din cele mai frumoase oraşe ale României, Sibiul adǎposteşte târgul în Piaţa Mare şi-şi aşteaptǎ vizitatorii cu spectacole pe gheaţǎ, concerte şi colindǎtori.

Dacǎ ajungeţi sau deja aţi fost la vreunul sau mai multe dintre târgurile de mai sus, vǎ invidiez şi cred cǎ sunteţi norocoşi. Dacǎ însǎ şi voi visaţi la ele, dar şi la gǎsirea unor cadouri frumoase pentru cei dragi, aveţi mai jos câteva recomandǎri din partea noastrǎ.

 

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *