7 mari opere ale literaturii distopice

O societate distopică este antiteza unei societăți utopice, aparținând unui stat totalitar, ce se caracterizează prin opresiune, decădere morală, violență, sărăcie și reprimarea individualității. De asemenea, societatea distopică înfățișează o lume tehnologizată într-un mod excesiv, în care controlul nu este deținut de către individ, acestea ajungând să-și compromită caracterul uman. Scriitorii secolului XX au oglindit această lume îngrozitoare în operele lor, iar distopia este o temă favorită mai ales pentru literatura SF. Unele scrieri sunt realizate pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației periculoase din lumea reală.

1. de Jack London este un roman ce oferă un puternic exemplu de societate distopică, realizând o descriere a unui război între clase în care capitalismul recurge la principiile fasciste pentru a-i proteja pe cei bogați. Autorul zugrăvește în culori sumbre o atmosferă încărcată de teroare, control excesiv și violență chinuitoare.

2. de Yevgeny Zamyatin este o opera care a inspirat celebrul roman Nineteen Eighty-Four al lui George Orwell. Societatea distopică prezentată în carte se află sub conducerea unui “Binefăcător”, fiind izolată de restul lumii. Aici oamenii nu au nume ci doar numere si nu se opun sistemului care controleaza total individul și îl conduce spre calea dezumanizării. Personajele din romanul “We” nu simt dorința de a fi liberi sau de a se revolta, fiind fericiți sub supremația Statului Unic.

3. The Trial de Franz Kafka este o carte despre o lume incertă, în care protagonistul este acuzat de o crimă care nu îi este dezvăluită nici lui dar nici cititorului, urmând ca personajul să fie aruncat în vâltoarea unei situații ce șochează prin lipsa de logică.

4. Nineteen Eighty-Four de George Orwell este un roman politic a cărui acțiune are loc într-un viitor distopic, memorabil și cu adevărat înfricoșător, în care nu există libertate de nici un fel, toate gândurile fiind meticulous supravegheate.

5. de Ray Bradbury înfățișează o societate în care cultura este pe cale dispariție, televizorul find principala sursă de informații și divertisment în societate, cărțile fiind toate distruse prin ardere. Titlul sugereaza temperatura la care hârtia arde.

6. de Philip K. Dick zugrăvește un amplu tablou al culturii consumului de droguri, explorând mai multe teme inclusiv cea a unei societăți distopice angrenată în puternice teorii ale conspirației.

7. de Alan Moore și ilustrată de David Lloyd are o acțiune care se petrece într-un viitor distopic al Angliei, în care un revoluționar mascat și misterios lucrează pentru a distruge guvernul totalitar. Warner Bros a lansat în 2005 o adaptare cinematografică a romanului –  .

Alte cărți ce abordează teme sau viziuni distopice

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *