7 lucruri inedite despre Malaysia

Cele 13 state ale Malaysiei sunt separate în două părţi distincte. Majoritatea locuitorilor trăiesc în Malaya, o peninsulă lungă, prelungire a Asiei de Sud-Est, care este formată din 11 state, având insula Singapore la extremitatea sudică. Celelalte două state malaysiene, Sarawak şi Sabah, ocupă partea nordică a insulei Borneo. Iată câteva lucruri interesante despre Malaysia.

1.-Una dintre cele mai dinamice ţări din Asia de Sud-Est, Malaysia, a cunoscut o creştere economică extraordinară în ultimii ani. În timp ce industriile forestieră, petrolieră, a cauciucului şi a cositorului sunt încă predominante, Malaysia a încurajat industria prelucătoare, care generează două treimi din exporturi. Drept urmare, zonele urbane se extind rapid, deşi 43% din populaţie încă trăieşte în sate, cea mai mare parte locuind în peninsula Malay. Doar aproape 19% trăiesc în Sabah şi Sarawak.

2.-Capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, a fost înfiinţată iniţial ca tabără de mineri la locul de confluenţă dintre două râuri. Numele său în limba malaysiană înseamnă literalmente “loc de întâlnire noroios”. Este un oraş aglomerat, cu clădiri înalte, moderne şi temple tradiţionale. Una dintre cele mai bogate clădiri din punct de vedere ornamental este gara. Oraşul găzduieşte 1.500.000 de locuitori. Cu toate acestea, se construieşte o nouă capitală în Putrajaya, un cartier al înaltei tehnologii.

3.-Malaysienii şi alte triburi indigene formează aproape 60% din populaţia malaysiană. Negustorii chinezi s-au stabilit aici încă din secolul XV, iar mai târziu, în timpul stăpânirii coloniale britanice, au fost aduşi mulţi chinezi şi indieni ca muncitori. Aceşti chinezi Perenakan (născuţi în Malaya) şi-au format propria lor societate, un amestec de cultură malaysiană şi chineză, iar astăzi alcătuiesc 30% din populaţie. Ei controlează o mare parte a afacerilor din Malaysia şi sunt mai bogaţi decât malaysienii, ceea ce duce la crearea de tensiuni.

4.-Clima caldă şi umedă a Malaysiei este ideală pentru cultivarea ceaiului, din care se produc 6.000 de tone pe an. Cea mai mare parte a producţiei este obţinută pe plantaţii, mai ales în zonele înălţimilor Cameron. Culegătorii de ceai, mai ales femei, culeg lăstarii tineri, fragezi, în coşuri mari, pe care le cară în spate. Noii lăstari apar după câteva zile şi trebuie uscaţi repede pentru a obţine cea mai bună aromă.

5.-Malaysia este al doilea producător mondial de cauciuc natural. Arborii de cauciuc au fost aduşi din Brazilia, în anul 1876, iar astăzi sunt cultivaţi în plantaţii întinse, pe pantele peninsulei Malay. Muncitorii colectează latexul ce se scurge din tăieturile făcute în scoarţa copacilor într-o cupă sau în jumătăţi de nucă de cocos. Latexul este trimis apoi la o fabrică locală, unde este amestecat cu apă şi cu acid, pentru a forma foi de cauciuc, care sunt puse la uscat.

6.-Se produc peste 150.000 de maşini Proton în fiecare an. Prima maşină a fost creată în 1985. Acestea sunt cele mai populare maşini din Malaysia şi sunt exportate în Indonezia, Singapore şi în Marea Britanie. Succesul lor a fost atât de mare, încât a fost lansat un al doilea model în anul 2000.

7.-Între sporturile tradiţionale ale Malaysiei se găseşte şi sepak raga, care se joacă cu raga, o minge realizată din fâşii de ratan. Ratanul este o fibră asemănătoare cu trestia, ce provine de la anumite specii de palmieri care se cultivă pe arii extinse. Jucătorii trebuie să lovească mingea cu picioarele sau cu capul, însă nu îşi pot folosi mâinile. Jucătorul care lasă mingea să atingă pământul pierde. Un alt joc popular este main gasing, care se joacă cu titirezi din lemn de esenţă tare, aşezaţi pe greutăţi din plumb.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *