7 lucruri inedite despre Japonia

Japonia este alcătuită din patru insule principale: Hokkaido, Honshu, Kyushu şi Shikoku, precum şi din peste 3.000 de insule mai mici din apropierea coastei asiatice. Acestea se întind pe o suprafaţă de peste 1.900 km2, în Oceanul Pacific şi peste “inelul de foc” al acestuia, loc în care se ciocnesc plăcile tectonice, ceea ce face ca ţara să fie predispusă la cutremure şi erupţii vulcanice. Majoritatea japonezilor trăiesc pe Honshu, cea mai mare dintre insule. Iată câteva lucruri interesante despre Japonia.

1.-Cel mai populat oraş, Tokyo, adăposteşte 31.000.000 de persoane. Majoritatea locuiesc în suburbiile în expansiune, făcând naveta spre centrul aglomerat printr-o reţea feroviară extinsă. Toate companiile importante ale Japoniei au sedii în Marunouchi, districtul central, care este unul dintre cele mai importante centre bancare şi financiare ale lumii.

2.-A doua insulă ca dimensiuni a Japoniei, cu o suprafaţă de 78.486 km2, Hokkaido este o zonă rurală, împădurită, unde există urşi sălbatici. Iernile sunt lungi, cu zăpadă din abundenţă. Doar aproximativ 5% dintre japonezi locuiesc pe această insulă nordică, inclusiv populaţia Ainu, primii locuitori care s-au aşezat în Japonia. Astăzi, supravieţuiesc mai puţin de 20.000, păstrându-şi cultura, limba şi religia.

3.-Cunoscut sub numele de Fuji-san, muntele Fuji este cel mai înalt vârf al ţării, cu o înălţime de 3.776 m. Situat în partea centrală a insulei Honshu, conul vulcanic perfect simetric poate fi observat de la mare distanţă. Muntele Fuji este considerat un simbol sacru al Japoniei şi mii de pelerini urcă pe craterul său în fiecare an.

4.-Japonia are una dintre cele mai mari flote de pescuit din lume, iar capturile anuale reprezintă 15% din pescuitul la scară globală. Aproape 15.000 de oameni lucrează la bursa peştelui din Tokyo, unde reprezentanţii restaurantelor folosesc limbajul semnelor pentru a licita pentru 100 de sortimente de peşte.

5.-Orezul şi peştele reprezintă alimentele de bază ale artei culinare japoneze. În medie, o persoană mănâncă 30 kg de peşte pe an. Pentru a mânca, oamenii folosesc beţişoare, care sunt aduse pe vase negre, emailate, cu mare atenţie la culori şi la detaliile prezentării. Peştele crud, numit sashimi, se serveşte cu un orez în vinegretă, numit sushi.

6.-Japonia a cunoscut o lungă perioadă de guvernare imperială, care a început în secolul IV, când s-au unit mai multe regate mici. În secolul VI, împăraţii japonezi au adoptat sistemul imperial de guvernare chinez. Cu toate acestea, stăpânirea lor slăbise, până când, în secolul XII, puterea a fost preluată de conducători războinici numiţi şoguni, care au făcut din împăraţi simple marionete. În 1868, samuraii patrioţi au abolit şogunatul şi au reinstaurat monarhia.

7.-Împăratul Hirohito (a domnit între 1926-1989), cunoscut de la moartea sa ca împăratul Showa (“pace luminată”), a domnit în timpul celui de-Al Treilea Război Mondial şi în anii de schimbări rapide de după acesta. Domnia sa a fost zbuciumată, iar puterea sa politică a fost limitată, însă Hirohito a contribuit la unificarea naţiunii atât în anii de pace, cât şi în cei de război.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *