7 lucruri inedite despre Israel

Israelul ocupă un teritoriu îngust, aflat între Iordan şi Marea Mediterană. Deşi este un stat nou, întemeiat în 1948, ca ţară de baştină pentru evreii din toată lumea, Israelul este, de asemenea, şi o ţară foarte veche. Numită anterior Palestina, a găzduit arabi timp de peste 1.400 de ani, iar înainte de această perioadă a fost pământ al evreilor aproape 1.700 de ani. Iată câteva lucruri interesante despre Israel.

1.-Cu o vechime de peste 3.000 de ani, capitala Israelului, Ierusalim este un centrul cultural şi religios pentru evrei, musulmani şi creştini. Zidul Plângerii este sacru pentru evrei, Domul Pietrei este sfânt pentru musulmani, iar Biserica Sfântului Mormânt marchează locul în care a fost răstignit Iisus Hristos. Oraşul modern găzduieşte o jumătate de milion de locuitori.

2.-Relieful se întinde către sud prin deşertul Negev, până la Elat, la Marea Roşie. Câmpia verde, Sharon, acoperă fâşia coastei, iar în interiorul uscatului, paralel cu coasta, există un lanţ de dealuri şi de zone înalte cu văi fertile la vest şi deşert la est. Câmpia de coastă mediteraneană are mai puţin de 32 km lăţime.

3.-În ebraică, cuvântul “negev” înseamnă “pământ arid”. Ca multe alte deşerturi, Negev nu este total lipsit de viaţă. O mare parte din acesta este acoperită de tufişuri; odată cu căderea ploii, pământul se trezeşte la viaţă, devenind un covor de flori sălbatice. În prezent, zone extinse sunt irigate pentru agricultură.

4.-Marea Moartă se întinde între Israel şi vecinul său de la răsărit, Iordania. Este un lac întins, având 74 km lungime şi 16 km lăţime. Aflată la 400 m sub nivelul mării, este, de asemenea, şi cel mai jos punct de pe glob. Este atât de sărată încât nimic nu poate trăi în ea şi chiar şi cei care nu ştiu să înoate pot pluti la suprafaţa apei. Apa conţine minerale folositoare precum potasiul şi sodiul.

5.-Unii evrei au trăit întotdeauna în ţară, însă majoritatea s-au mutat aici după cel de-Al Doilea Război Mondial. Evreii sefarzi din Orientul Mijlociu şi Mediterana formează majoritatea, însă evreii Askenazi, din Europa Centrală, domină politica şi afacerile. Femeile se bucură de drepturi egale şi fac serviciul militar.

6.-Agricultura furnizează aproape 5% din produsele de export. Aproape jumătate din alimentele Israelului sunt produse în kibbutz-uri, locuri în care mai multe familii trăiesc şi muncesc împreună, împărţind îndatoririle zilnice, precum gătitul şi curăţenia. Printre produsele de export se găsesc citricele, rodiile, trandafirii şi garoafele.

7.-Mâncarea cuşer, preparată după legile religioase iudaice ale alimentaţiei, este consumată de evreii ortodocşi, însă multe restaurante israeliene servesc diverse feluri de mâncare, printre care se găsesc cele est-europene, ruseşti, austriece şi germane. Falafelul este un bine cunoscut fel de mâncare israelian – chiftele din năut amestecat cu ierburi aromatice şi mirodenii şi prăjite în ulei, servite cu tahini, o pastă de seminţe de susan şi pâine pitta.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *