7 lucruri inedite despre Filipine

În Marea Chinei, către sud-estul Asiei, există cele aproape 7.107 de insule ale Filipinelor, din care doar 900 sunt locuite. Al doilea arhipelag al lumii ca dimensiuni, Filipinele se află pe “Cercul de foc”, o centură de vulcani care cuprinde Pacificul. Colonizarea spaniolă din 1565 şi ocupaţia americană din 1898 şi până în 1946 au influenţat foarte mult societatea şi limba filipineză. Iată câteva lucruri interesante despre Filipine.

1.-Capitala Manila este un centru comercial şi industrial prosper, găzduind peste 10 milioane de locuitori. Ca urmare a creşterii populaţiei şi a reducerii numărului de persoane care folosesc transportul în comun, Manila este renumită pentru cele mai mari ambuteiaje din lume. Fostele vehicule de teren ale armatei Statelor Unite, numite aici jeepney, rămase din timpul celui de-al doilea război mondial, reprezintă unul dintre principalele mijloace de transport.

2.-Filipine este singurul stat creştin din Asia. Aproape 85% dintre filipinezi sunt romano-catolici, ca urmare a colonizării spaniole, iar biserica joacă un rol important în viaţa socială şi culturală. În timpul festivalului annual Moriones, de 36 de ore, care se desfăşoară din Vinerea Mare şi până în Duminica Paştelui, sunt aduse la viaţă scenele crucificării şi învierii lui Iisus Hristos.

3.-Majoritatea insulelor mari din Filipine au relief montan, cu vulcani activi, cum este Muntele Pinatubo, de pe Luzon, care a erupt violent în 1991. Inundaţiile şi cutremurele sunt, de asemenea, obişnuite. Insulele sunt acoperite de păduri dese şi aproape o treime din teren este folosit pentru agricultură.

4.- Insula Bohol are un podiş central cu peste 1.000 de dealuri mici, cunoscut sub numele de Chocolate Hills (Dealurile de Ciocolată), cu o înălţime de până la 120 m.

5.-Uimitoarele terase Banaue pentru cultivarea orezului, din nordul insulei Luzon, sunt trepte tăiate în munte, pe care se cultivă mari cantităţi de orez. Se foloseşte un vechi sistem de irigare pentru asigurarea umidităţii pentru fiecare nivel şi pentru a limita eroziunea solului. Terasele au fost construite manual, folosind pereţi de piatră, cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, iar acum reprezintă o zonă în care se fac cercetări în domeniul soiurilor de orez şi cultivării acestora.

6.-Clima din Filipine este caldă şi umedă în tot timpul anului. Sezonul ploios durează din iunie până în octombrie. Aproape cinci furtuni tropicale lovesc coastele răsăritene ale insulelor în fiecare an, între iunie şi decembrie.

7.-Majoritatea fabricilor folosesc curentul electric, din care aproape 40% este generat de energia geo-termală de sub scoarţa terestră. Agricultura înglobează 39% din forţa de muncă, deşi mulţi filipinezi lucrează în străinătate. Fabricile de ambalare a alimentelor exportă fructe tropicale, zahăr, nucă de cocos şi tutun. Insulele sunt bogate în minerale, iar apele din jurul lor sunt pline de peşti, care reprezintă alimentul de bază în bucătăria filipineză.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *