7 lucruri inedite despre Egipt

Cu aproximativ 5000 de ani în urmă, marea civilizaţie a Egiptului Antic s-a dezvoltat pe malurile fluviului Nil. A rămas practic neschimbate timp de 3000 de ani. În această perioadă, egiptenii au construit primele clădiri mari de piatră, au inventat una dintre primele forme de scriere şi au creat un cult al morţilor diferit de oricare altul. Iată câteva lucruri interesante despre Egiptul antic.

1.-Egiptul antic era condus de regi numiţi faraoni. Aceştia aveau putere absolută, iar egiptenii credeau că, în lumea de după moarte, ei se alăturau zeilor. Din acest motiv, egiptenii aveau o grijă deosebită atunci când îşi înmormântau faraonii, construindu-le morminte strălucitoare prin opulenţă.

2.-Ramses al II-lea, care a domnit între 1304-1237 î.Hr., era renumit pentru campaniile sale militare şi măreţele proiecte de construcţii. A apărat Egiptul împotriva hitiţilor, semnând un tratat de pace cu aceştia. Dintre clădirile construite în vremea sa pot fi menţionate complexul mortuar de la Teba, pe malul vestic al Nilului, şi templul de la Abu Simbel.

3.-Fluviul Nil a fost seva întregii regiuni. În fiecare an, fluviul se revărsa, depunând aluviuni negre pe maluri. Aluviunile fertilizau solul şi, din acest motiv, majoritatea egiptenilor trăiau de-a lungul fluviului. Atunci când Nilul se revărsa şi era imposibil să se muncească pe câmp, mulţi egipteni ajutau la marile proiecte de construcţii ale faraonilor, precum Marea Piramidă din Giza.

4.-Egiptenii cultivau grâu şi orz, din care făceau pâine şi bere. Clima caldă permitea şi cultivarea multor tipuri de fructe, printre care smochinele, curmalele, rodiile şi strugurii. Agricultorii egipteni foloseau un plug uşor, tras de boi. Plugul avea o lamă din lemn şi un mâner, astfel că agricultorul îl putea coordona, şi era destul de eficient pentru a face o brazdă în solul moale al Egiptului.

5.-Egiptenii credeau într-un număr mare de zei. Unii erau zei locali, fiecare reprezentând câte o regiune a Egiptului. Alţii aveau puteri mai mari, ca de exemplu Toth, zeul înţelepciunii. Karnak din Teba a fost cel mai măreţ templu egiptean. Templele erau conduse de preoţi, care întreţineau construcţia şi ofereau ofrande zeilor. Cele mai importante temple aveau proprietăţi întinse şi tezaure bogate, astfel că marii preoţi erau foarte puternici.

6.-Vechii egipteni creadeau în viaţa după moarte. Ei credeau că oamenii au trup şi spirit, iar pentru ca persoana să trăiască în lumea de apoi, spiritul trebuia să se reunească cu trupul. De aceea, conservau trupul morţilor sub formă de mumii. Egiptenii aşezau mumiile într-un sicriu, sau o cutie, pe care îl acopereau cu un capac. În perioada intermediară (2100-1550 î.Hr.) foloseau două sarcofage, pentru a dubla protecţia faţă de hoţii de morminte şi de animale. Sarcofagele erau decorate cu elemente scrise, reprezentări ale zeilor şi amulete sacre sau talismane pentru noroc.

7.-Vechii egipteni au creat un sistem complex de scriere, numit hieroglific, în care imagini simple reprezintă obiecte. Unele imagini ţineau chiar loc de litere. Ideile care erau prea complicat de arătat printr-o singură imagine erau scrise sub formă de grup de hieroglife. Hieroglifele se scriau încet, de aceea egiptenii le foloseau mai ales pentru texte sacre şi inscripţionarea mormintelor. Foloseau altă scriere, mai rapidă, numită hieratică, pentru texte de afaceri sau literare. Mai târziu, au inventat o a treia scriere, numită demotică.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *