7 eseuri ce deschid apetitul pentru lectura cărților scriitoarelor

Există o mulțime de scriitoare care au publicat cărți ce fac parte din categoria non-ficțiune, însă acestea nu se bucură de atenția pe care o merită. În continuare îți prezint 7 eseuri scrise de femei, lucrări pe care toată lumea ar trebui să la citească.

1.“Living Like Weasels” de Annie Dillard

Acest eseu, extras din memoriile lui Dillard – Pilgrim at Tinker Creek, începe cu un moment în care Dillard și o nevăstuică își întâlnesc privirile, explodând apoi într-o explorare inventivă și efervescentă despre ceea ce putem învăța de la nevăstuici, despre a trăi în momentul prezent “noticing everything, remembering nothing, choosing the given with a fierce and pointed will.” Dacă eseul nu te va face să vezi lumea prin ochii unei nevăstuici, te va face să vezi lumea prin ochii lui Dillard, simțind alături de ea mirare, uimire și bucuria de a fi viu.

2.“Heroin/e” de Cheryl Strayed

“I wanted my mother to love me, but more. I wanted her to prove it, to live, to be a heroine. To go to battle and win. And if she was going to die, I wanted her to tell me, in the end, how I should live without her”, scrie Cheryl Strayed în stilul ei crud, simplu și emoționant. Cheryl ne face astfel, introducerea în eseul ei sfâșietor, pe care îl poți găsi în cartea sa Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail – New York Times Bestseller. Temele și poveștile explorate de ea fac referire la moartea mamei sale, la primul său mariaj ratat și la etapa din tinerețe în care a fost dependentă de heroină.

3.“The Solace of Open Spaces” de Gretel Ehrlich

Gretel Ehrlich este unul dintre cei mai influenți autori ce scriu despre mediu, ea fiind cunoscută pentru munca sa ce explorează relația dintre pământ și cultură, concentrându-se deseori în scrierile sale pe acele peisaje izolate sau pe acelea care dispar rapid din anumite cauze. Gretel Ehrlich și-a început cariera ca scriitoare în anul 1985 cu The Solace of Open Spaces – o colecție de eseuri cu caracter personal cu privire la munca sa ca fermier, efectuată după moartea partenerului său de viață.

4. “Slouching Towards Bethlehem” de Joan Didion

Joan Didion este o figură importantă pentru mișcarea “New Journalism” din anii ’60, scriitoarea fiind renumită pentru descrierile sale clare și vii despre California. În cartea sa Slouching Towards Bethlehem, Didion explorează cartierul Haight-Ashbury din California, ca centru al nașterii contra-culturii. Pentru toți cei care nu știu, periferia străzilor Haight și Ashbury din San Francisco este locul în care a luat naștere mișcarea hippy.

5. “Street Haunting” de Virginia Woolf

Putem scăpa vreodată cu adevărat de noi înșine? În “Street Haunting” eseu ce poate fi găsit în cartea Selected Essays, scriitoarea își poartă cititorii într-o plimbare aparent banală care se dovedește a fi într-adevăr o incursiune în conștiința sa, acest eseu fiind motivul pentru care mulți consideră că Virginia Woolf este o inițiatoare a lucrărilor ce poartă forma eseurilor personale.

6.“Joy” de Zadie Smith

Copiii sunt o bucurie, dar nu întotdeauna o plăcere. În acest eseu Zadie Smith face o analiză a diferențelor dintre bucurie (pe care o descrie ca fiind un “amestec ciudat de teroare, durere, și încântare”) și plăcere. Eseul a fost publicat în The New York Review of Books.

7.“No Name Woman” de Maxine Hong Kingston

Fiecare familie are cel puțin un mare secret. În acest eseu plin de detalii și foarte curajos, Maxine Hong Kingston ne spune ceea ce știe si ceea ce ea își imaginează despre matușa ei, care a rămas însărcinată în afara căsătoriei, a dat naștere într-o cocină de porci și s-a înecat alături de copil într-o fântână.  Textul vorbește despre locul femeilor în societatea tradițională chineză și despre suferința trăită de acestea. Eseul poate fi regăsit în cartea sa The Woman Warrior: Memoirs of a Girlhood Among Ghosts.

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *