7 cărţi noi lansate în decembrie 2011

Suntem aproape de sfârşitul anului, suntem aproape de topurile care desemnează cartea anului 2011 şi majoritatea dintre noi ne facem propriile topuri despre cele mai bune cărţi pe care le-am citit în acest an. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să vedem ce cărţi noi apar în această lună; nu trebuie să uităm aşadar că avem nevoie de o carte bună chiar şi în preajma bradului de Crăciun, un loc extraordinar pentru o lectură fascinantă.

1. “Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil”, de Tom Mueller. Un titlu extrem de sexy, deşi este cea mai delicioasă prezentare a lumii crimei pe care o puteţi citi în această lună. Într-o carte în culori vii despre una dintre ingredientele preferate ale tuturor, Tom Mueller alege ca subiect industria subterană şi ilegală a producerii uleiului de măsline. Într-o lume în care este important să cunoşti de unde provine mâncarea noastră, această carte este recomandată pentru aceia dintre noi care doresc să mănânce sănătos în fiecare împrejurare.

2. “Lamberto, Lamberto, Lamberto”, de Gianni Rodari. Gianni Rodari, aproape necunoscut în lume, este un nume important în Italia natală, considerat deseori unul dintre cei mai importanţi scriitori italieni pentru literatura modernă pentru copii. Tradusă în engleză pentru prima oară în această lună, această fabulă ciudată şi superbă este bazată pe răpirea reală şi uciderea fostului prim ministru italian Aldo Moro de către Brigăzile Roşii. Poate părea o carte cam hidoasă pentru copii, dar Rodari amestecă cu farmec magia cu teroriştii şi tabloidele, reuşind un lucru cu adevărat frumos, care va mulţumi atât pe cei tineri, cât şi adulţii.

3. “Murder in Mount Holly”, de Paul Theroux. Cunoscut în lumea largă pentru cărţile sale de călătorie de ficţiune, romanul ciudat din 1960 al lui Theroux (prima dată publicat în 1969 în Marea Britanie şi abia acum lansat şi în Statele Unite ale Americii) este o poveste amuzantă şi întunecată despre un cuplu care se îndrăgosteşte şi care, împreună cu un prieten, hotărăsc să jefuiască “Mount Holly Trust Company”. Cu mai puţin de 180 de pagini, nu este cea mai substanţială operă a lui Theroux, dar totuşi o satiră suprarealistă a timpurilor americane din era Vietnam a unui scriitor solid precum Theroux merită încercată, cu siguranţă.

4. “420 Characters”, de Lou Beach. Din partea unui mare grafician precum Lou Beach, vine un montaj cu totul deosebit: o cărticică plină cu poveşti mici, fiecare dintre ele având originea în actualizările de stare de pe Facebook. Acestea sunt tragice, absurde, dulci prin rotaţie, fiecare poveste este o mică bijuterie, capabilă să îşi susţină propriile spuse în ciuda lungimii mici. Sau, cum spune chiar Jonathan Lethem pe copertă, “Sfinte Sisoe! Sunt cu adevărat tari!”

5. “The Artist of Disappearance”, de Anita Desai. Aceste trei nuvele ale nominalizatei de trei ori la premiul Booker, Anita Desai, sunt elegante, poveşti de viaţă din India natală, o descriere visătoare a tensiunilor în creştere ale acestei ţări dintre trecut şi viitor, tradiţie şi modernitate, artă şi realitate. Deşi Desai s-a dovedit a fi maestră în aproape fiecare stil al prozei – ficţiune pentru copii, povestiri, romane – este la cel mai înalt nivel al ei în aceste nuvele, care îi permite să îşi desfăşoare stilul minunat de povestire, menţinându-şi în acelaşi timp şi aerul de mister.

6. “The Tiny Book of Tiny Stories: Volume I”, de Joseph Gordon-Levitt. Pentru fanii mai vechi ai “3rd Rock From the Sun” (A treia planetă de la Soare), această carte vine perfect în întâmpinarea lor. Gordon-Levitt a folosit hitRECord, o companie de producţie deschisă publicului, pe care el însuşi a întemeiat-o, pentru a colecta mici ficţiuni şi a ales apoi lucrările a 67 de artişti diferiţi pentru a crea această carte adorabilă – jumătate colecţie a unor povestiri, jumătate poezie comună a acestora.

7. “Why We Broke Up”, de Daniel Handler. În această colaborare dintre Daniel Handler şi artistul Maira Kalman, povestea tristă a unei despărţiri adolescentine care este jucată prin intermediul obiectelor, poate fi mai semnificativă decât orice scrisoare de dragoste. În plus, în minţile noastre, orice scrie Handler este important doar pentru proza superbă şi alunecoasă şi ilustraţiile minunate ale lui Kalman aduc un aport sporit acestei experienţe.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *