6 principii după care să te ghidezi în carieră via Daniel Pink

Mulți dintre noi pun preț pe carieră, aceasta aflându-se de cele mai multe ori pe primul loc într-o listă nescrisă a lucrurilor care contează în viața unui om. Pentru a dobândi măcar un dram de succes în plan profesional ne ghidăm instinctiv după niște principii sau cel puțin încercăm să ținem cont de ele. Despre astfel de principii ne vorbește și Daniel Pink în cartea sa The Adventures of Johnny Bunko: The Last Career Guide You’ll Ever Need și ne recomandă să le urmăm. Chiar dacă Pink nu și-a bazat cartea pe o cercetare academică, toate ideile lui provin din multiple studii și interviuri luate unor oameni obișnuiți, modești.

Așadar cele 6 principii de care ar trebui să ținem cont sunt:

1. Nu există niciun plan

Nu poți plănui ceea ce ar trebui să se întâmple în cariera ta pentru că sunt prea mulți factori necunoscuți. În ceea ce privește serviciul, muncim din două motive: instrumentale și fundamentale. Motivele instrumentale sunt lucrurile care ne duc din punctul A în punctul B. Motivele fundamentale sunt cele pe care le considerăm a fi valoroase, facem ceva în care credem și de care ne pasă.

“The dirty little secret is that instrumental reasons usually don’t work. Things are too complicated, too unpredictable. You never know what’s going to happen, so you end up stuck. The most successful people — not all of the time, but most of the time — make decisions for fundamental reasons.”

În categoria  motivelor fundamentale întră artiștii care, în ciuda unei situații financiare precare, sunt mult mai fericiți și mai mulțumiți cu statutul lor decât orice alți oameni mult mai bine plătiți. Cu toate că sunt mai predispuși depresiei și altor probleme psihice sunt fericiți cu carierele lor. Mulți oameni trăiesc cu păreri de rău și regrete că nu și-au urmat visele.

2. Concentrează-te pe atuuri, nu pe slăbiciuni

“Successful people don’t try too hard to improve what they’re bad at. They capitalize on what they’re good at.”

Îndreaptă-ți atenția spre puterile tale, spre ceea ce te definește, dacă vrei ca munca ta să dea rezultate. Încearcă să îți îmbunătățești capacitățile, să te autodepășești și nu te axa pe zone pe care nu le stăpânești  sau care îți sunt străine. Fiecare om în parte este excelent la ceva, într-un domeniu anume, iar pe asta ar trebui să te focusezi, să găsești acel lucru la care te pricepi și să investești timp și forță în el. Astfel se vor vedea rezultate bune în mediile în care aplici ceea ce cunoști și vei fi mulțumit de propriile tale forțe. 

3. Nu este vorba despre tine

“…the most successful people improve their own lives by improving others’ lives.”

Cei care se gândesc și la alții sunt mai fericiți.

Cercetătorii au descoperit că oamenii fericiți sunt de 10 ori mai înclinați către nevoile celorlalți, sugerându-se că fericirea este produsul ce rezultă din ajutorarea celorlalți. Ești fericit dacă și celălalt e fericit și mai ales că tu ai contribuit la asta.

Automat avem parte de succes când suntem fericiți și pozitivi. Oamenii optimiști și veseli au mai multe șanse să obțină ceea ce își doresc și nu se tem de un eșec sau nu pun răul înainte.

4. Persistența întrece talentul

Cât la sută îți controlează talentul înnăscut viața? În jur de 5%, doar atât, așa că nu invoca motivul că tu ai talent și nu mai trebuie să muncești. Oricine poate învăța orice atât timp cât muncește din greu, se implică și depune efort. Chiar  dacă te naști cu un anumit talent tot trebuie să îl cultivi și să investești timp și pasiune. Exercițiul, practica și devotamentul reprezintă cei mai importanți factori în dobândirea succesului și, implicit, a fericirii.

5. Fă greșeli excelente

“Too many people spend their time avoiding mistakes. They’re so concerned about being wrong, about messing up, that they never try anything — which means they never do anything. Their focus is avoiding failure. But that’s actually a crummy way to achieve success. The most successful people make spectacular mistakes — huge honking screw-ups! Why? They’re trying to do something big. But each time they make a mistake, they get better and move a little closer to excellence.”

Să faci greșeli este un lucru vital pentru perfecționare. Chiar și cei mai de succes oameni fac greșeli, și unele mari. De ce? Pentru că vor să obțină lucruri mărețe și nu le este frică de eșec, de încercări, de provocări. Încercarea moarte nu are, doar. Simplele greșeli duc la descoperiri uriașe și extrem de importante pentru omenire, doar avem atâtea exemple în istorie. Nimeni nu s-a născut învățat. Ni se pun la dispoziție anumite resurse pe care le folosim în toate felurile, greșit sau nu, descoperind lucruri noi și valoroase pentru cunoștințele noastre generale, pentru mintea noastră ca un burete. Să faci mereu ceea ce e corect, să ai mereu dreptate înseamnă să rămâi pe loc, să nu mai avansezi. Făcând greșeli, acceptându-le și învățând din ele ești forțat să explorezi, să descoperi lucruri noi. Vei dobândi o mai mare încredere în tine și nu vei mai avea temeri și îndoieli.

6. Lasă ceva în urmă

“…when you get older and look back on your life, you’ll ask yourself a whole bunch of questions. Did I make a difference? Did I contribute something? Did my being here matter? Did I do something that left an imprint? The trouble is, many people get towards the end of their lives and don’t like their answers. And by then it’s almost too late.”

Ce ai vrea să lași familiei și prietenilor? Ce ai vrea să se spună despre tine atunci când vei muri? Da, poate nu vrei să te gândești la acest lugubru aspect, dar face parte din viața noastră. Pentru ce ai vrea să rămâi în amintirea celor dragi? Gândește-te bine ce ai dobândit până acum, dacă este demn de admirat sau ar fi cazul să pui în aplicare ceea ce te fereai să faci sau nu aveai curaj. Definește-ți țelul, dorințele și reflectează în ce măsură ești mai aproape de a le atinge.

 

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *