6 lucruri inedite despre Norvegia

Ţară lungă şi îngustă, care formează partea de vest a Peninsulei Scandinavice, Norvegia se învecinează la est cu Suedia, Finlanda şi Rusia. Coasta sa de nord este spălată de apele îngheţate ale Oceanului Arctic, iar la vest, de Marea Norvegiei şi Marea Nordului, bogate în peşte, petrol şi gaze naturale. Iată câteva lucruri interesante despre Norvegia.

1.-Port aglomerat şi centru industrial, Oslo este cel mai mare oraş al Norvegiei şi capitala sa. A fost aşezat la capătul unui fiord în anul 1050, fiind un amestec de clădiri istorice şi de blocuri moderne impunătoare. Peste 500.000 de oameni trăiesc în suburbiile înconjurate de păduri şi de lacuri.

2.-Norvegia are munţi înalţi şi văi abrupte. Cei 21.900 lm ai săi formează cea mai lungă regiune de coastă din lume, crestată de fiorduri (estuare înguste) şi presărată cu 150.000 de insule stâncoase. În timpul Erei Glaciare, gheţarii au sculptat văile cu versanţi abrupţi în rocile aflate de-a lungul coastei de vest a Norvegiei. Pe măsură ce se topea gheaţa, Marea Nordului a inundat zona, creând fiorduri spectaculoase. Cel mai lung fiord al ţării, Sognefjorden, este navigabil pentru vase mari pe mai mult de 200 km.

3.-Cel mai mare câmp de gheaţă din Europa, gheţarul Jostedal, din Norvegia, se întinde pe 487 km2. Pământul este acoperit cu zăpadă timp de trei luni din an, însă primăvara se topeşte, sporind cantitatea de apă a cascadei Utigard, a treia din lume, cu o înălţime de 800 m.

4.-95% din locuitori sunt de etnie norvegiană. Strămoşii acestora au inventat schiul pentru străbaterea distanţelor mari, astăzi fiind sportul naţional al ţării. Aproape 75% dintre norvegieni trăiesc în oraşe. În nordul arctic, populaţia sami sau laponii cresc reni şi îşi păstrează limba şi cultura.

5.-Apele calde ale Curentului Golfului fac din clima Norvegiei o climă blândă, majoritatea porturilor rămânând neîngheţate, chiar şi pe coasta arctică. Mai la nord, pe tărâmul Soarelui de la Miezul Nopţii, soarele străluceşte toată noaptea la solstiţiul de vară, însă abia răsare în miezul iernii.

6.-Norvegia depinde încă foarte mult de resursele sale naturale. Petrolul şi gazele naturale din Marea Nordului sunt exportate în toată lumea, iar ţara îşi satisface 99% din propriile nevoi de electricitate prin hidrocentrale. În ciuda faptului că Norvegia este cel mai mare furnizor de somon din lume, ţara importă cea mai mare parte a alimentelor. Industria construcţiilor navale este foarte importantă, Norvegia deţinând, în acelaşi timp, o mare flotă de vase comerciale.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *