6 lucruri inedite despre Mongolia

Mongolia, această ţară fără ieşire la mare, aflată în nordul Chinei, este un loc izolat şi foarte puţin populat, cu o economie bazată în principal pe agricultură, care devine din ce în ce mai industrializată. Iată câteva lucruri interesante despre Mongolia.

1.-Odinioară un mic oraş numit Urghat, capitala Mongoliei, numită astăzi Ulan Bator, a fost transformată într-un oraş foarte important de către conducătorii comunişti. Este centrul industrial, cultural şi politic al ţării, producător de textile şi alimente procesate.

2.-Mongolia este un podiş înalt, mărginit de munţi la nord şi vest şi de zona rece, semideşertică şi deşertică Gobi, în sud. O mare parte din estul podişului este stepă aridă. În nord-vest există lacuri şi păduri. Braţul estic al munţilor Altai separă Mongolia de Rusia în nord şi de China în sud-vest. Înălţimea medie variază între 2.000 şi 3.000 de metri; cel mai înalt vârf al munţilor Altai este Najramdal Uur, cu o înălţime de 4.374 m.

3.-Deşertul Gobi acoperă aproape o treime din ţară şi are o suprafaţă de 1.040.000 km2, fiind pe poziţia a patra între cele mai întinse deşerturi de pe pământ. Gobi este o suprafaţă de nisip şi de pietre, în care s-au descoperit fosile şi ouă de dinozaur. O mare parte din Gobi este aridă, înconjurată de stepă (savană uscată), unde pot paşte animalele. În zonele cu mai multe precipitaţii, agricultorii cultivă cereale, precum hameiul, ovăzul şi grâul.

4.-Mongolii formează cel mai mare grup etnic. Aceştia sunt în mod tradiţional nomazi, însă numărul lor este în scădere constantă, deoarece din ce în ce mai mulţi renunţă la traiul în iurte (corturi) şi se mută în case, la oraş. Mongolii sunt călăreţi pricepuţi. Mulţi dintre ei sunt budişti.

5.-Mulţi mongoli încă sunt crescători de animale, deşi există mari ferme care aparţin statului care produc cereale. Iernile extrem de grele au decimat efectivul de vite între 2000 şi 2001. Industria este concentrată în jurul capitalei Ulan Bator şi este dominată de ramurile procesării lânei, a alimentelor şi de tăbăcărie. Cărbunele este extras din Darhan şi Choybalsan.

6.-Conducătorii Mongoliei dominau odinioară China, Asia Centrală şi Europa de Est. Ulterior, după decăderea Imperiilor Mongole, ţara a fost ani întregi în subordonarea Chinei, devenind stat comunist independent abia în 1924. Astăzi, este o democraţie multipartită.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *