6 lucruri inedite despre Finlanda

Ţara lacurilor şi pădurilor, Finlanda se învecinează cu Rusia la est, cu Marea Baltică la sud şi cu Suedia şi Norvegia la vest şi la nord. Finlanda împarte guvernarea Laponiei, din Cercul Polar, cu Suedia şi cu Norvegia. Ea a fost condusă de Rusia până la 1917 şi, prin urmare finlandezii au mai mult în comun din punct de vedere cultural cu Estul decât cu vecinii săi scandinavi. Iată câteva lucruri interesante despre Finlanda.

1.-Aşezat pe o peninsulă şi pe mai multe insule din Golful Finlandei, Helsinki are aproape 770.000 locuitori. Bulevardele străjuite de copaci şi piaţa colorată se învecinează cu un port activ. Doar jumătate din suprafaţa oraşului a fost amenajată, restul fiind menţinut ca parc natural pentru ca rezidenţii să se bucure de ea.

2.-Aproape jumătate din populaţie trăieşte în jurul capitalei, Helsinki. Familiile sunt strâns unite. Majoritatea caselor au o saună sau o cameră de relaxare cu abur cald. Femeile se bucură de drepturi egale cu bărbaţii şi aproape 50% au o carieră. Ţară bogată şi democratică, Finlanda a fost prima ţară europeană care le-a dat femeilor dreptul să voteze.

3.-Din aer, Finlanda se vede ca un moziac de lacuri, turbă şi păduri. Pădurile domină, iar apa ocupă aproape 10% din teritoriul ţării. Există în jur de 98.000 de insule pe lacuri şi 30.000 de insule pe lângă coaste. Nordul arctic, incluzând Laponia, este o zonă mohorâtă de tundră stâncoasă. Finlanda are peste 60.000 de lacuri, mai ales în partea de sud-est, sculptate de gheţarii datând din ultima glaciaţiune. Multe insule sunt împrăştiate în lacuri şi în largul coastei blânde de sud-est, inclusiv 6.000 dintre insulele Aland.

4.-Finlanda are veri scurte şi însorite şi ierni lungi şi reci, când lacurile îngheaţă adesea până la un metru în adâncime. În Nordul Arctic se poate vedea soarele de la miezul nopţii în cele 73 de zile de vară.

5.-Pinii, molizii şi mestecenii acoperă peste 80% din suprafaţa Finlandei, care este din acest motiv a noua ţară din lume ca suprafaţă împădurită. Pădurea este mai deasă la sud de Cercul Polar şi adesea este acoperită de zăpadă. Pădurile dese şi mulţimea de lacuri, râuri şi câmpii fac doar 11 procente din teritoriul Finlandei să poată fi folosite în agricultură sau pentru păscutul vitelor. În ciuda acestui fapt, fermierii fabrică toate produsele lactate ale ţării.

6.-Finlanda îşi asigură propriul necesar de alimente. Majoritatea produselor agricole sunt cultivate în sud-vest şi pe însoritele insule Aland. Ţara este cel mai mare producător mondial de placaj, celuloză şi hârtie, iar acestea însumate alcătuiesc 30% din exporturi. Mobila şi produsele de înaltă tehnologie concurează pe pieţe lumii şi împreună cu sectorul prestărilor de servicii înglobează cea mai mare parte a forţei de muncă.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *