6 lucruri inedite despre Canada

A doua ţară ca întindere a lumii, Canada ocupă partea nordică a continentului nord-american şi este alcătuită din 10 provincii şi trei teritorii. Canada se învecinează cu Alaska şi cu Oceanul Pacific la vest, la est cu Oceanul Atlantic, iar la sud cu Statele Unite ale Americii. Aproape 80% dintre canadieni trăiesc la 320 km de graniţa cu SUA. În continuare, câteva lucruri inedite despre Canada.

1.- Capitala Canadei este Ottawa, care se află pe malul sudic al râului cu acelaşi nume şi are o populaţie de 921.000 de locuitori. Oraşul are străzi curate şi largi, multe dintre ele pline de parcuri. Canalul Rideau, parte dintr-un sistem complex de lacuri şi canale care leagă Ottawa de lacul Ontario, îngheaţă în timpul iernii, devenind cel mai mare patinoar al lumii.

2.-Acoperită cu lacuri, râuri şi păduri, Canada posedă o treime din apa dulce a lumii. Insulele îngheţate se găsesc în zona arctică, munţii înalţi în vest şi întinsele prerii în sud. Munţii Stâncoşi, cu vârfurile acoperite de zăpadă, domină Canada vestică, întinzându-se la sud, în SUA. Cel mai înalt munte al Canadei este muntele Logan, cu o înălţime maximă de 5.959 m.

3.-Majoritatea canadienilor au strămoşi europeni, care au emigrat în Canada din Regatul Unit, Franţa, Germania, Scandinavia şi Italia. Sunt comunităţi mari de ucraineni, indieni şi chinezi. Popoarele indigene canadiene formează doar în jur de 4% din populaţie. Inuiţii sunt unul dintre grupurile indigene ale ţării, existând aproape 50.000 de inuiţi în nordul Canadei. Un sfert dintre ei s-au aşezat în insula Baffin, din zona arctică de est şi vorbesc propria limbă, inuktitut. În 1999, patria inuită Nunavut a devenit teritoriu.

4.-Autostrada Transcanadiană, cu o lungime de 8.000 km, leagă coasta de est cu cea de vest. Canalul navigabil Sf. Lawrence este o importantă rută comercială pentru provinciile estice. Acesta a fost deschis în anul 1959 şi leagă Marile Lacuri de fluviul Sf. Lawrence şi de Oceanul Atlantic. Având peste 725 km lungime, are o serie de ecluze care permit vaselor din toată lumea să navigheze spre interiorul continentului.

5.-În inima Canadei Franceze, oraşul Quebec are multe case de piatră şi clădiri din sec. XVII, iar oraşul vechi a fost declarat parte a Patrimoniului Mondial, în 1985. Provincia Quebec găzduieşte aproape 7.500.000 de oameni. Mai bine de trei pătrimi din locuitori au origini franceze şi păstrează vie limba şi cultura franceză. Provincia a avut multe tentative de a declara independenţa faţă de Canada.

6.-Primii locuitori ai Canadei provin din nordul Asiei: în urma cu peste 20.000 ani, popoare care au traversat un pod natural de pământ din Siberia s-au deplasat către sud, prin America. Inuiţii locuiau în zonele arctice, în timp ce alte popoare de amerindieni au ocupat zonele de câmpie şi de coastă. Toţi şi-au dezvoltat culturi proprii şi distincte. Spre exemplu, triburile de pe coasta de nord-vest inscripţionau istoricul familiilor lor pe stâlpii totemici, sculptând apariţii ale spiritelor din familie pe triunchiurile copacilor.

7.-În 1867, Canada devine dominion în Imperiul Britanic. La început, noua ţară era compusă numai din zonele Ontario, Quebec şi două provincii pe coasta Atlanticului. Treptat, li s-au alăturat şi alte provincii. Până în anul 1905, aproape toată Canada făcea parte din dominion.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *