6 lucruri inedite despre Belgia

Belgia, această ţară mică, dens populată, din Europa Nord-Vestică, se învecinează cu Franţa, Germania şi Olanda. Graniţele sale actuale au fost stabilite în 1919, după Primul Război Mondial. Astăzi, Belgia este o ţară puternic dezvoltată industrial, cu o economie prosperă. Ca membru fondator al Uniunii Europene, încă din 1957, şi al alianţei Benelux (cu Olanda şi Luxemburg), Belgia joacă un rol important în politica europeană şi internaţională. Astăzi vă vom prezenta câteva lucruri interesante despre Belgia.

1.- Cu aproape un milion de locuitori, capitala Belgiei, Bruxelles, este centrul economic şi guvernamental. Cu trei limbi vorbite – olandeza, franceza şi germana – este cu adevărat un oraş cosmopolit şi sediul administrativ al Uniunii Europene.

2.-În privinţa reliefului Belgiei, în nordul ţării există o câmpie netedă care se întinde de la Flandra până la graniţa olandeză. Podişul central este mărginit la sud de râurile Meuse şi Sambre. Podişul Ardei se întinde pe o suprafaţă de 10.000 km2, în sudul Belgiei, Luxemburg şi nordul Franţei. Brăzdat de văi cu râuri adânci, cum sunt Meuse şi Semois, această regiune înaltă este pietroasă, acoperită de păduri şi are spectaculoase peşteri de calcar.

3.-O mare parte a Belgiei este formată din localităţi, fiind dens populată. Fermierii produc cereale, fructe, legume, sfeclă de zahăr şi cresc vite, oi şi cai. Belgia are puţine resurse naturale şi 60% din energia pe care o foloseşte este energie nucleară.

4.-În sudul Belgiei se vorbeşte valona, un dialect al limbii franceze. În nord se vorbeşte olandeza, numită odinioară flamandă. O comunitate restrânsă din est vorbeşte germana.

5.-Belgia are o industrie a afacerilor şi a prestărilor de servicii (servicii bancare şi de asigurări) foarte dezvoltată. Odinioară prospere, industriile miniere şi a oţelului de pe râurile Meuse şi Sambre, sunt acum în criză şi au fost înlocuite rapid de noile industrii, respectiv cele producătoare de medicamente, substanţe chimice, echipamente electrice şi textile. Belgia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de ciocolată şi produce bere de bună calitate.

6.-Luxemburg, această ţară micuţă, se învecinează cu Belgia, Germania şi Franţa. Locuitorii săi se bucură de o rată a şomajului scăzută şi de unul dintre cele mai înalte niveluri de viaţă din Europa. Este recunoscută drept centru bancar. De asemenea, este un membru-cheie al Uniunii Europene, Parlamentul European şi Curtea de Justiţie Europeană având sediul în Luxemburg.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

1 thought on “6 lucruri inedite despre Belgia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *