6 lucruri inedite despre Australia

Ne îndepărtăm de America de Sud si ajungem tocmai pe tărâmurile australe, acolo unde se află o ţară cât un continent, imensă şi care este puţin cunoscută la noi. Câteva dintre lucrurile cu adevărat interesante despre Australia aflaţi în articolul nostru de azi.

1.-Australia este considerată cel mai mic, mai neted şi, după Antartica, cel mai uscat continent. Este cea de-a şasea ţară ca mărime în lume, deşi doar 18,9 milioane de locuitori trăiesc aici, mai ales de-a lungul coastei, deoarece centrul ţării este deşertic sau semideşertic (o câmpie întinsă, netedă şi aridă, numită “outback”- unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ).

2.-Constituită la începutul secolului XX, capitala Australiei, Canberra, are aproape 300.000 locuitori. În primul rând, este centrul guvernului şi are puţine centre industriale. Printre clădirile oficiale se regăsesc aici Parlamentul, Universitatea Naţională Australiană, Biblioteca Naţională şi Galeriile Naţionale.

3.-Una dintre atracţiile din apropierea Australiei este Marea Barieră de Corali, care se intinde pe 2.000 km, de-a lungul coastei de nord-est. Coralul este format prin stratificarea scheletelor unor creaturi minuscule, din familia anemonelor, care alcătuiesc cea mai mare fiinţă vie de pe pământ. Mii de turişti vin să o vadă în fiecare an, atraşi de apele limpezi şi curate şi de cele peste 1.500 de specii de peşti. Temerile recente legate de faptul că înotătorii şi scufundătorii ar putea deteriora reciful au dus la includerea sa pe lista de obiective protejate ca făcând parte din Patrimoniul Mondial.

4.-Aborigenii, primii locuitori ai Australiei, alcătuiesc doar aproape 4% din populaţie. Restul sunt mai ales de origine europeană, descendenţi ai coloniştilor britanici sau ai europenilor care au emigrat în Australia după 1945. În ultimii ani, s-a observat şi un aflux de asiatici. Aborigenii, englezii, irlandezii şi europenii din Europa Centrală şi de Est şi-au lăsat cu toţii amprenta şi, deoarece restricţiile privind emigrarea au fost ridicate în 1972, sosirea chinezilor, indo-chinezilor şi indonezienilor a adăugat noi influenţă.

5.-Apa izolează Australia de mai bine de 30 de milioane de ani, ceea ce a permis apariţia şi evoluţia multor animale şi plante unice. Jumătate dintre marsupiale, cum ar fi koala şi cangurul, trăiesc doar în Australia, împreună cu ornitorincul şi echidna, singurele mamifere care se înmulţesc prin ouă (monotreme). Koala sunt marsupiale asemănătoare urşilor, care se hrănesc cu frunze de eucalipt. Ei mănâncă mai mult noaptea, petrecându-şi cea mai mare parte a zilei odihnindu-se sau dormind pe crengile arborilor.

6.-În cea mai mare parte a ultimilor 40.000 ani, Australia a fost locuită de aborigeni. Aborigenii erau de origine asiatică şi au fost creatorii unei culturi bogate, bazată pe vânat şi pe cules. Existenţa lor paşnică a fost întreruptă de sosirea europenilor, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Primii colonişti au fost condamnaţii trimişi din închisorile britanice supraaglomerate, iar mai târziu li s-au alăturat minerii şi fermierii atraşi de bogăţia ţării.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *