6 lucruri inedite despre Argentina

Partea de sud a Americii de Sud este ocupată de trei ţări: Argentina, Chile şi Uruguay. Odinioară parte din Imperiul Spaniol, toate cele trei ţări încă prezintă influenţe europene. Bogatele lor resurse minerale au permis atingerea unui anumit nivel de prosperitate, însă toate se bazează pe economii agricole şi au trecut printr-un şir de guvernări instabile. Astăzi vă vom prezenta câteva lucruri interesante despre Argentina.

1.- Argentina este cea mai mare ţară din America de Sud, după Brazilia. Este separată de Uruguay prin estuarul Rio de la Plata, unde este situată capitala, Buenos Aires. Argentina este una dintre cele mai bogate ţări din America de Sud, cu terenuri fertile, bogate zăcământuri de minereuri şi o forţă de muncă bine pregătită. Cu toate acestea, anii de instabilitate politică au generat mari datorii externe, care au dus la colapsul economiei în 2001.

2.-Aşezată pe coasta de sud a Atlanticului, capitala Argentinei a fost un important port comercial încă de la înfiinţarea sa, de către spanioli, în 1536. În acest moment, Buenos Aires este un oraş prosper şi sofisticat, cu magazine scumpe, bulevarde frumoae, clădiri moderne şi o veche catedrală impresionantă. Oraşul este centrul guvernării, industriei şi culturii. Aproape 40% din argentinieni, circa 14 milioane de locuitori, trăiesc în capitala metropolitană, supranumită “Baires”.

3.-Mai mult de 89% din populaţia Argentinei trăieşte în oraşu şi metropole şi majoritatea se bucură de un nivel de trai ridicat. Totuşi, suburbiile oraşului sau aşa-numitele orillas ilustrează contrastul izbitor dintre săraci şi bogaţi. În aceste suburbii, s-a născut tangoul, la sfârşitul secolului al XIX-lea, dansul tradiţional din Buenos Aires. Multe tangouri conţin versuri care exprimă frustrările imigranţilor veniţi din Spania, Italia, Austria, franţa, Germania şi Marea Britanie.

4.-Carnea de vită de înaltă calitate, produsă pe tot cuprinsul Argentinei, este folosită ca bază pentru multe feluri de mâncare din regiune, cum ar fi empanadas sau savuroasele produse de patiserie cu carne tocată. Toate restaurantele au grătare sau parrilladas. Ca o alternativă mai ieftină la carne, mulţi oameni mănâncă mici găluşte din cartof, numită noquis, introduse de imigranţii italieni.

5.-Gauchos sau văcarii, duri şi independenţi, hoinăresc călare în pampad de mai bine de 300 de ani, având grijă de vite şi cai. Cei moderni lucrează mai ales în estancias uriaşi sau ferme, stăpânite de proprietari de pământ bogaţi, acolo unde cresc animale şi repară garduri. Gauchos sunt experţi în conducerea cirezilor şi sunt eroii naţionali ai Argentinei.

6.-Marea Britanie şi Argentina s-au luptat pentru stăpânirea insulelor Falkland sau insulelor Malvine încă de când britanicii le-au revendicat de la spanioli, în 1833. În 1982, a fost înăbuşită o invazie argentiniană a insulelor, care au rămas în posesia britanicilor.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *