6 lucruri inedite despre Africa de Sud

Un documentar Discovery Channel mi-a adus plăcutul prilej să învăţ câteva lucruri în plus despre o ţară insuficient cunoscută la noi, dar o ţară magnifică ce merită studiată mai îndeaproape de noi: Africa de Sud. Iată câteva lucruri inedite despre această ţară:

1. Africa de Sud are trei oraşe-capitală. Cel mai important este Pretoria, centrul administrativ. Guvernul îşi are sediul la Cape Town, care este situat la poalele Muntelui Mesei, iar curţile de justiţie se găsesc în oraşul Bloemfontein.

2. Rasismul a dominat politica în Africa de Sud timp de mai multe decenii (chiar secole, dacă luăm în calcul data de la care albii au controlat ţara), minoritatea albă a guvernat ţara din 1948 şi a pus în aplicarea politica de apartheid, un sistem de discriminare socială. În 1994, s-au desfăşurat primele alegeri multirasiale şi, odată cu sfârşitul apartheidului, Nelson Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, conducând ţara până în 1999. Sub regimul de apartheid, sud-africanii negri erau forţaţi să trăiască în state sau municipii create cu acest scop şi majoritatea încă mai trăiesc în aceste aşezări. De exemplu, Soweto, din apropierea Johannesburgului, este un complex de 29 de municipii cu o populaţie totală estimată la două milioane de locuitori.

3. Populaţia Africii de Sud este dominată de negri (79%), urmaţi la mare distanţă de albi (9,6%), metişi (8,9%), asiatici (2,5%). Circa jumătate din populaţie este concentrată în regiunea Transvaal (mai puţin de un sfert din suprafaţa ţării) şi aici îndeosebi în Johannesburg şi aria înconjurătoare. Alte zone mai populate se află, de regulă, în regiunea litorală, în apropierea marilor oraşe (Cape Town, Port Elizabeth, Durban etc.)

4. Africa de Sud are 11 limbi oficiale, din care două din familia indo-europeană, ramura germanică, şi nouă negroafricane, respectiv: zulu, xhosa, afrikaans (provenită din neerlandeza vorbită de coloniştii olandezi), pedi, engleza, tswana, sotho, tsonga, swazi, venda, ndebele. Sistemul de scriere este alfabetul latin. Constituţia consemnează şi alte limbi vorbite în ţară: hindi, portugheză, tamil, urdu, greacă, nama, germană, khoi, boşimană, gujarati, telugu, precum şi limbile unor religii: araba, ebraica şi sanscrita.

5. Sunt foarte mulţi iubitori de sport în Africa de Sud, printre sporturile favorite numărându-se cricketul, rugby-ul sau fotbalul. Ţara a reînceput, de altfel, să participe la marile competiţii internaţionale după abolirea regimului de apartheid. Sportul naţional este rugby-ul, iar în anul 1995, Africa de Sud a găzduit primul campionat mondial de rugby, pe care l-a câştigat prin selecţionata proprie, numită Springbocks.

6. În interiorul Africii de Sud există două mici enclave, Lesotho şi Swaziland, ţări independente. Lesotho este un stat monarhic, cu capitala la Maseru, aşezat în munţi şi înconjurat de Africa de Sud, de care depinde în privinţa locurilor de muncă. Astfel, trei pătrimi din bărbaţi pleacă să muncească în minele sud-africane, iar femeile din Lesotho au cel mai mare nivel de alfabetizare din Africa. Swaziland, cu capitala la Mbabane, este un mic regat aflat la graniţa dintre Africa de Sud şi Mozambic. Majoritatea locuitorilor fac parte din grupul swazi şi au un stil de viaţă tradiţional de clan.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *