6 cărți pentru copii care ne pot ajuta să ne maturizăm

Există cărți care ne oferă tot soiul de sfaturi și lecții de viață. Citim diverse povești și le interpretăm în propriul nostru mod, așa cum le înțelegem. Dacă am reciti la vârsta maturității cărțile copilăriei am fi surprinși să descoperim lucruri uimitoare. Odată cu vârsta se schimbă și perspectiva și ceea ce am citit în copilărie va căpăta un nou sens, complet diferit. Alegem să citim ceea ce ne reprezintă, dar poate că uneori ar fi bine să citim și ceva în care să nu ne regăsim sau să avem impresia că nu ne regăsim. Ar fi bine să ne lăsăm luați prin surprindere, din când în când. Astfel ne odihnim mintea și încetăm să mai construim diferite scenarii. Cele mai interesante povești sunt cele la care nu ne așteptăm.

1. “Where the Wild Things Are” de Maurice Sendak

Această poveste clasică pune accentul pe puterea imaginației, pe înfruntarea celor mai ascunse temeri și pe aprecierea lucrurilor mărunte. Un copil învață să prețuiască tot ce îi poate oferi un părinte, un acoperiș deasupra capului, haine, masă caldă, o vorbă bună și sprijin necondiționat. Copiii descoperă că părinții sunt singurii care nu vor înceta niciodată să îi iubească.

Cartea încă ne poate oferi câteva lecții, pentru noi, adulții, cei care părăsim confortul casei părintești și lăsăm în spate copilăria, propulsându-ne în brațele necunoscutului. Povestea trebuie privită ca o metaforă, ”unde lucrurile sălbatice sunt” reprezentând lumea exterioară, locul de muncă, colegii de munca, facultatea, orice alt mediu departe de acasă.

În poveste, Max nu se lasă intimidat de dinții grozav de mari și răgete înfricoșătoare ale ființelor sălbatice, ci se uită drept în ochii lor galbeni, fără să clipească, și strigă „stați nemișcați!”. Cu privirea sa de oțel și complet neînfricat, Max ajunge în fruntea ființelor și lucrurilor sălbatice, devenind regele lor. Dacă cartea s-ar fi terminat aici, singura lecție pe care am fi deprins-o ar fi fost că trebuie să renunțăm la frică și să ne croim drum prin viață pentru a dobândi tot ce ne dorim, în special putere. Cartea însă se continuă cu Max care, odată ajuns rege, își dă seama că degeaba are putere dacă alături de el nu se află persoanele pe care le iubește și care îl iubesc. Cel mai important lucru pentru el nu este sa fie rege, astfel renunță la acest statut în schimbul unei mese calde alături de familie.

2. “Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day” de Judith Viorst

În această carte, Alexander are parte de o zi în care lui îi merg toate pe dos și celorlalți foarte bine. Devine frustrat, se enervează, le spune tuturor ce zi proastă are, doar ca să constante că lor nu le pasă. Cartea se termină astfel, fără ca lui Alexander  să i se întâmple ceva frumos. Personajul declară că se mută în Australia, sperând să nu mai aibă parte de asemenea zile dacă se mută departe. Replica mamei sale e cea după care ar trebui toți să ne ghidăm. Aceasta îi spune că nu așa se rezolvă lucrurile, dacă se mută, toată lumea are zile proaste, chiar și cei din Australia. Nu există cale de scăpare. Dacă avem zile în care lucrurile nu ne merg așa cum ne-am dorit, trebuie să ne aducem aminte că este ceva temporar, că nu suntem singurii care trec prin asta și că nu se rezolvă dacă fugim.

3. “Love You Forever” de Robert Munsch

O poveste despre iubirea în cadrul unei familii, aprecierea copiilor și dragostea bunicilor. O poveste despre recunoștință, despre liniștea sufletească și amintiri. Cartea ne învață să-i apreciem pe cei din jur, să le mulțumim că sunt lângă noi, pentru că va veni ziua când ne vom despărți de ei definitiv și nu vom putea da timpul înapoi. Persoanele deosebite și foarte dragi trebuie păstrate în suflet.

4. “The Story of Ferdinand” de Munro Leaf

Această carte, scrisă în 1936, este despre un taur care nu este interesat să participe la activitățile specifice taurilor, ci despre unul căruia îi place să stea pe câmp, sub copacul său preferat, mirosind flori. Îi place comoditatea, viața sa relaxantă, lejeră. Devenin un taur puternic și mare este ales să participe la o luptă de tauri la Madrid. Odată ajuns în ring Ferdinand este mai interesat să miroasă pălăriile înflorate ale spectatorilor decât să alerge după matador. Este trimis acasă pentru a-și relua ritmul liniștit al vieții sale. Povestea face trimitere și la câteva aserțiuni politice ca pacifismul și non-violența, la prejudecăți legate de rasă, gen și constituție fizică. Doar pentru că arătăm într-un fel sau strămoșii noștri au făcut un lucru nu înseamnă că suntem obligați să urmăm aceeași cale dacă nu suntem fericiți făcând acest lucru.  Nimeni nu trebuie să ne spună ce putem face și ce nu, ce trebuie să facem și ce nu trebuie. Noi suntem cei care hotărâm , noi deținem controlul, iar Ferdinand, un simplu taur, ne arată că fericirea proprie este extrem de importantă. Asta nu înseamnă că trebuie să ne neglijăm responsabilitățile și îndatoririle,  dar le putem îndeplini într-un mod confortabil, caracteristic fiecăruia. Esențial este să ne simțim bine în pielea noastră și să fim siguri de noi înșine.

5. “Tuck Everlasting ” de Natalie Babbitt

Citind această carte ca adult îi conferă un aspect complet diferit și transmite mult mai multe la vârsta maturității. În timp ce la prima citire, la o vârstă fragedă, este vorba despre o familie ce rătăcește pe drumurile vieții, citind-o încă o dată, la maturitate, povestea capătă o înfățișare diferită. Este o alegorie despre natura identității, familie, decizii și consecințe, sensul vieții, moartea și dragostea adevărată. O lectură ușoară, dar care îți dă temă de gândire.

6. “Frog and Toad are Friends” de Arnold Lobel

În paginile acestei cărți întâlnim povestea de prietenie dintre o broască(Frog) și o broască râioasă(Toad). Cei doi se înțeleg foarte bine, își scriu scrisori, se cheamă la ceai, își spun povești. În timp ce Frog se simte rău și zace în patul lui Toad, acesta face tot felul de lucruri pentru a se gândi la o poveste pe care să i-o spună broaștei pentru a o face să se simtă mai bine: își toarnă apă pe cap, se lovește de un perete în mod repetat, stă cu capul în jos. Trece atât de mult timp, încât Frog începe să se simtă mai bine, pe când Toad se îmbolnăvește. Astfel, este rândul lui Frog să aibă grijă de Toad, îi face ceai, îl învelește, îi spune povești. Cartea ne arată că prietenii sunt cei mai importanți, trebuie să avem grijă de ei, să îi apreciem și să îi ajută atunci când se află în situații delicate.

Sursă articol: Stumble upon

 Alte cărți pentru copii ce merită citite și de adulți:    займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *