52. Cărţile anului 2011 (III)

În finalul prezentării noastre a celor mai bune cărţi ale anului 2011, astfel cum au fost ele anunţate săptămâna trecută de prestigioasa revista “The Economist”, v-am lăsat două categorii speciale: “Cărţi de ficţiune” şi “Cultură, societate şi călătorii”.

Categoria “Cărţi de ficţiune”

-“1Q84”, de Haruki Murakami. Volumele 1 şi 2 traduse în limba engleză de Jay Rubin şi Volumul 3 de către Philip Gabriel. O poveste de dragoste sălbatică care implică o  pisică neagră, două luni şi o mulţime de oameni micuţi nocturni – inclusiv un băiat şi o fată.

“Other People’s Money”, de Justin Cartwright. Născut în Africa de Sud, locuind acum în Marea Britanie, Justin Cartwright dezvăluie cu un ochi atent oraşul Londra şi situaţiile comice din acesta. Un roman care este şi amuzant şi înţelept.

“Open City”, de Teju Cole. O realizare neobişnuită, “Open City” este o meditaţie precisă şi poetică asupra iubirii, rasei, identităţii, prieteniei, memoriei, dislocării şi vieţii păsărilor din Manhattan.

-“The Marriage Plot”, de Jeffrey Eugenides. O evocare bogată despre căutarea dragostei sau cum dragostea adevărată nu durează niciodată, cu excepţia finalurilor romanelor englezeşti.

“Train Dreams”, de Denis Johnson. Această nuvela densă şi fascinantă despre un muncitor din Vestul American şi evocarea unei vieţi din secolul al XX-lea, a cărei lectură ne transpune într-un timp care pare foarte îndepărtat.

-“The Tiger’s Wife”, de Tea Obreht. Această poveste, a unei scriitoare de 25 de ani sârbo-americană, despre o doctoriţă tânără din Balcani pe nume Natalia, familia ei şi locul în care trăieşte, este foarte originală, amuzantă şi înfricoşătoare, fiind dovada că nu există formulă pentru precocitate. Cartea este câştigătoarea premiului Orange pentru ficţiune din anul 2011.

-“The Cat’s Table”, de Michael Ondaatje. O poveste personală despre dislocare a romancierului canadian născut în Sri Lanka. Superb echilibrată între magia inocenţei şi melancolia experienţei.

-“The Afrika Reich”, de Guy Saville. Un thriller istoric foarte neobişnuit, construit pe ipoteticul “ce-ar fi fost dacă…”, care este sofisticat din punct de vedere politic şi greu de uitat.

Categoria “Cultură, societate şi călătorii”

-“The Better Angels of out Nature: Why Violence Has Declined”, de Steven Pinker. Explorarea lui Steven Pinker în psihologie, neuroştiinţă, politică şi economie în legătură cu formele de violenţă care au avut impacte majore pe termen lung este o carte subtilă de psihologie naturală care rivalizează cu cele ale marilor gânditori ai Iluminismului.

Adventures in the Orgasmatron: How the Sexual Revolution Came to America”, de Christopher Turner. O lucrare inteligentă de istorie socială despre sex, psihanaliză, consumism şi unele dintre cele mai întunecate momente ale secolului al XX-lea.

-“Triumph of the City: How Our Greatest Invention Makes Us Richer, Smarter, Greener, Healthier and Happier”, de Edward Glaeser. Acest ghid entuziast despre binecuvântările proximităţii umane ne explică de ce jumătate din umanitate trăieşte acum în oraşe şi de ce peste 5 milioane dintre oameni se mută în fiecare lună de la ţară în oraşe.

-“Beautiful Thing: Inside the Secret World of Bombay’s Dance Bars”, de Sonia Faleiro. O plimbare perfectă printre barurile de dans din Mumbai. Autorul explorează de asemenea căsătoriile clasei mijlocii din India şi ipocriziile acestora, precum şi provocările încercărilor pe cont propriu în cel mai mare oraş comercial din India.

-„The Possessed: Adventures with Russian Books and the People Who Read Them”, de Elif Batuman. Un ghid de călătorii cu privire la aventuri literare al academicianei turce de origine americane, Elif Batuman. Entuziasmul ei erudit pentru ficţiunea sumbră şi ocazional ilogică a Rusiei este tot atât de vie ca şi umorul şi sentimentul ei privind dragostea.

-“People Who Eat Darkness: The Fate of Lucie Blackman”, de Richard Lloyd Parry. O carte importantă despre uciderea unei tinere englezoaice în Japonia şi despre munca dubioasă a sistemul de justiţie japonez pentru aflarea adevărului. Temeinică, imparţială şi plină de înţelegere.

-“Iphigenia in Forest Hills: Anatomy of a Murder Trial”, de Janet Malcolm. O poveste despre abuzul asupra copiilor, tabuuri sexuale şi un loc în prima linie a unui proces în faţa celebrului judecător al Curţii Supreme, Robert Hanophy.

-“Is That a Fish in Your Ear?: Translation and the Meaning of Everything”, de David Bellos. O carte minunată şi spirituală despre cuvinte, limbă şi antropologie culturală scrisă de un savant a cărui fascinaţie despre propriul subiect este în sine fascinantă.

-“The Art of Camping: The History and Practice of Sleeping Under the Stars”, de Matthew De Abaitua. O carte despre cum camparea reprezintă explorarea lui loc nefamiliar în timp ce se recreează condiţiile de siguranţă de acasă.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *