5 lucruri inedite despre Rusia

Rusia a început să joace un rol major în istoria Europei şi a lumii, începând din 1721, când a câştigat o cale de acces la mările din vest. Istoria ei este tumultoasă şi plină de momente care au determinat schimbări importante în istoria lumii. Documentarul Discovery Atlas descrie şi multe dintre aceste momente.

1.- Fiecare oraş rus avea o zonă fortificată, cunoscută sub numele de kremlin, pentru protecţia clădirilor civile şi de cult. Kremlinul Moscovei, situat pe malul râului Moscova, în centrul oraşului, se întindea pe mai multe hectare şi proteja palate şi biserici frumoase.

2.-Înainte de anul 850, teritoriul care este astăzi Rusia era locuit de puţini oameni. Însă în secolul IX, năvălitorii vikingi (varegi) din Suedia au făcut incursiuni în sud în căutarea prăzilor şi a căilor comerciale. Ei şi-au stabilit capitala la Kyyiv (Kievul de astăzi, din Ucraina), creând în zonă un impreriu. Restul Rusiei a fost ocupat de triburi mici, răsfirate, de agricultori şi de vânători.

3.-Sub domnia lui Petru cel Mare (1672-1725), Rusia a devenit o importantă putere a Europei. Pentru a reprezenta noua ţară, Petru a construit o nouă capitală, la Sankt Petersburg. A adus arhitecţi şi meşteşugari din Europa Occidentală pentru a construi străzile şi palatele. Peste 150.000 de muncitori au murit în timpul construirii oraşului, care a fost gândit în aşa fel încât să rivalizeze cu Versailles-ul francez.

4.-În 1917, două revoluţii au spulberat vechea guvernare imperială şi au instaurat primul stat comunist din lume. Acesta a devenit o mare putere mondială şi a jucat un rol crucial în înfrângerea Germaniei, în cel de-al doilea război mondial. Statul urma principiile colective formulate de Marx şi Engels şi se făcea stăpân pe toate terenurile şi proprietăţile private.

5.-Mihail Gorbaciov, conducător al URSS din 1985, a încercat să implementeze reforme în ţară, însă a fost forţat să demisioneze după o lovitură de stat eşuată, în 1991. Cea mai mare parte a republicilor URSS s-au declarat independente, ceea ce a dus la destrămarea statului sovietic, mai târziu, în acelaşi an. Rusia s-a reafirmat astfel ca stat independent.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *