5 lucruri inedite despre Mexic

Mexicul este o ţară fascinantă şi greu de încadrat într-un tipar. Sunt locuri foarte luxoase, sunt ţinuturi pline de istorie, sunt mahalale pline de sărăcie. Câteva dintre lucrurile interesante despre această ţară le veţi afla în cele ce urmează.

1.-Legătură între SUA şi ţările vorbitoare de limbă spaniolă din America Centrală, Mexicul face parte din America de Nord. Înainte de sosirea cuceritorilor spanioli în Americi, în secolul al XVI-lea, Mexicul a găzduit mai multe civilizaţii prospere, precum civilizaţia mayaşă şi cea aztecă. Ruinele spectaculoase ale clădirilor acestora au supravieţuit până astăzi şi mulţi mexicani au strămoşi azteci şi mayaşi.

2.-Al doilea oraş al globului ca număr de locuitori, capitala Mexicului, Mexico City are 20.899.000 de rezidenţi. Oraşul a fost ridicat pe locul vechii capitale aztece construite în secolul al XIV-lea. Mexico City este aşezat la poalele a doi vulcani înalţi, o poziţie care îl predispune la cutremure şi poluare prin captarea smogului urban.

3.-Din Mexic provin multe alimente noi, printre care se numără avocado, ciocolata, porumbul, roşiile şi vanilia. Tortillas sau clătitele din făină de porumb sunt consumate ca pâinea sau sunt transformate în gustări numite tacos şi umplute cu guacamole, un sos gros şi picant din ceapă, roşii, ardei roşii şi avocado.

4.-Limba oficială a Mexicului este spaniola, fiind statul cu cei mai mulţi vorbitori de spaniolă din lume. Numărul idiomurilor din Mexic este estimat la 294, majoritatea amerindiene, vorbite de 8% din populaţie. 62 de limbi amerindiene sunt considerate limbi naţionale, printre care azteca, yucatec, mixtec, zapotec, tzotril, otomi, totonac, mazatec, tzeltal.

5.-Mexicul a adăpostit în Evul Mediu cele mai strălucite civilizaţii precolumbiene ale Americii Latine, a căror pecete se resimte până astăzi. Monumentalele piramide în trepte şi templele, rigoarea cunoştinţelor de astronomie şi perfecţiunea calendarelor, progresele din agricultură, scrierea picto-ideografică, ca şi rafinamentul în prelucrarea pietrei şi a metalelor preţioase sunt tot atâtea dovezi ale stadiului atins, în mileniul 1 d.Hr. şi în prima jumătate a mileniului 2, de civilizaţiile indienilor maya, olmeci, zapoteci, apoi de către tolteci şi azteci.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *