5 lucruri inedite despre Brazilia

Continuăm seria de cunoaştere începută săptămâna trecută, în care vă oferim informaţii mai puţin cunoscute sau măcar informaţii pe care dorim să le reamintim despre ţările lumii. Astăzi vă vom prezenta câteva lucruri inedite despre Brazilia, cea mai mare ţară din America de Sud şi un teritoriu al extremelor.

1.-Capitala Braziliei, Brasilia, se găseşte în zona de extremitate nordică a regiunii de podiş. Construită anume pentru a fi capitală, în anii ’50, pe locul unei păduri tăiate, oraşul a înlocuit fosta capitală, Rio de Janeiro. Poziţia sa în interiorul ţării a ajutat la dezvoltarea altor zone, departe de coastă. Proiectul unei noi capitale a fost schiţat pentru prima dată în 1823 de José Bonifacio şi reapare în Constituţia din 1891. Construcţia începe în 1957, Brasilia fiind inaugurată oficial de preşedintele Kubitschek, la 21 aprilie 1960.

2.-Brazilienii au un fond etnic foarte divers, existând grupuri mari de origine africană, europeană şi asiatică. Locuitorii iniţiali ai Braziliei reprezintă o foarte mică parte a populaţiei. Multe familii sunt strâns unite, extraordinar de devotate şi romano-catolici convinşi. Unii băştinaşi încă mai trăiesc în pădurile tropicale, păstrând obiceiurile tradiţionale. Totuşi, aproape 14 grupuri sunt adăpostite acum în parcul naţional Xingu, amenajat atunci când a fost distrusă zona de pădure în care locuiau.

3.-Majoritatea populaţiei sărbătoreşte o mulţime de festivaluri religioase, cum sunt carnavalurile de la Rio şi Bahia. Cunoscut drept unul dintre cele mai spectaculoase şi mai mari carnavaluri ale lumii, Carnavalul Rio, din Rio de Janeiro, are loc înaintea postului Paştelui, în fiecare an. În timpul carnavalului, procesiunile alcătuite din care alegorice viu decorate şi o mulţime de cântăreţi multicolori, muzicieni şi dansatori în costume originale invadează străzile.

4.-În ceea ce priveşte agricultura, Brazilia este o ţară care străluceşte: este unul dintre cei mai mari producători de carne de vită ai lumii. Este, de asemenea, un mare producător de boabe de cacao, cafea, portocale şi de trestie de zahăr şi unui dintre cei mai mari producători de boabe de soia şi banane. Aproape 22% din cafeaua lumii provine din Brazilia. Plantele şi copacii pădurii amazoniene sunt folosite de mult timp în alimentaţie, construcţii şi pentru medicamente de către cei care trăiesc acolo. Unele dintre acestea cum este cauciucul sau alunele de Brazilia, sunt cunoscute în toată lumea. Alte ingrediente mai puţin cunoscute sunt chinina, extrasă din coaja arborelui chinchona şi folosită în tratarea malariei; ipecacuanha, un ingredient al medicamentelor folosite în tratarea tusei şi în alte scopuri curative, odinioară folosit drept otravă pentru vârfurile săgeţilor, astăzi un medicament care relaxează muşchii şi salvează vieţi, fiind folosit în operaţii.

5.-Limba oficială a Braziliei este portugheza, din familia indo-europeană, prima limbă a peste 163 de milioane de locuitori. Numărul idiomurilor din Brazilia este estimat la cel puţin 198. Marea majoritate sunt limbi amerindiene, totalizând 155 mii de vorbitori. Prin portugheza braziliană au ajuns în diverse limbi şi, indirect, în română, cuvinte amerindiene: jaguar.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *