10 tineri scriitori africani pe care trebuie să îi citești

Ca iubitori de cărți ce suntem e de datoria noastră să cunoaștem multitudinea culturilor care ne înconjoară, mulțimea lumilor necunoscute, superbe, pline de mister și șarm din care se nasc atâtea poveşti complexe, pline de viaţă și care impresionează. Eu sunt o iubitoare a culturii africane, mă fascinează, e o lume exotică, plină de potențial, care a trecut prin multe și a răzbit într-un timp în care întreaga lume se lupta pentru fiecare porțiune din Africa. De-a lungul timpului, continentul african a cunoscut o  schimbare venită atât din interior, cât și din exterior, iar în urma acestei schimbări au luat naștere poveşti ale unor oameni ce merită făcute cunoscute. Trebuie să apreciem tot ceea ce ne oferă continentul african, în special lecțiile de viaţă venite prin intermediul literaturii.

Astăzi vă prezint zece scriitori contemporani, de origine africană, pe care trebuie  să îi citiți pentru a vă largi orizonturile și a descoperi lucruri noi despre istoria Africii. A venit timpul să facem o comparație între ceea ce ne oferă occidentul și ceea ce ne oferă exotismul african.

1. Olufemi Terry este un jurnalist născut în Sierra Leone, dar a trăit în mai multe ţări printre care Nigeria, Marea Britanie, U.S.A. . În momentul de faţă își are reședința în Germania. Anul trecut a câștigat premiul Caine iar povestioarele sale scurte au fost extrem de apreciate. În prezent lucrează la romanul său de debut.2.Chimamanda Ngozi Adichie s-a născut în Nigeria, dar a plecat la studii în State. Acolo a fost inclusă de către „The New Yorker” în topul celor 20 de scriitori sub 40 ani. Colecția ei de povestioare scurte se numește „The thing around your neck”. A publicat și două romane:„Purple Hibiscus” și „Half of a yellow sun”.3.Ahmed Alaidy este un poet și romancier egiptean, cunoscut pentru romanul său „Being Abbas el Abd” ce tratează furia și frustrările tinerilor egipteni.4.NoViolet Bulawayo este o scriitoare din Zimbabwe și a câștigat în 2011 premiul Caine pentru povestirea ei „Hitting Budapest”. Urmează ca  romanul ei de debut „We need new names” să fie publicat.5.Aminatta Forna a crescut în Sierra Leone, deși s-a nascut în Glasgow. În 2011 a primit premiul Commonwealth pentru cel de-al doilea roman „The memory of love”. A scris 3 romane și o carte de memorii „The devil that danced on the water” în care vorbește despre tatăl ei disident și investighează istoria Sierrei Leone.6.E. C. Osondu a câștigat premiul Caine în 2009, iar colecția sa de povestioare,  „Voice of America”, e centrată pe viaţa contemporană din Nigeria care aspira la o viaţă distantă, mitică, mult mai bună.7.Leila Aboulela este o scriitoare sudaneză care trăiește în Qatar. Ultimul ei roman „Lyrics Alley” spune povestea unei familii înstărite din nordul Sudanului în anii 50. A câștigat diverse premii literare pentru povestirile ei.8.Uwem Akpan a fost născut și crescut în Nigeria. Preot iezuit, pune accentul pe religie în cărțile sale. A scris multiple poveşti incluse în colecția „Say you’re one of them. A câștigat și premiul Commonwealth și a fost ales de Oprah pentru clubul ei de carte „ Oprah Winfrey Book Club” în 2009.9.Chika Unigwe este o autoare nigeriană, cunoscută pentru romanul „On black sisters street” ce tratează problema sexualității, a imigrării și a banilor.10.Phaswane Mpe este autorul romanului „Welcome to our Hillbrow” a cărui acțiune este plasată în Johannesburg și tratează toate problemele existente. Mpe a murit în 2004, necunoscându-se însă cauza, multi fiind de părere că ar fi avut SIDA. Sursă articol:flavorwire.comзайм онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *