10 sindroame care poartă numele unor personaje literare

Sometimes we need a fairy tale, because it is easier to believe in fairy tales than facing reality. But for how long can you deny your own reality?

Rapunzel

1. Sindromul Rapunzel

Numit astfel după prinţesa din basmul fraţilor Grimm, Tricobezoarul este o condiţie medicală destul de rar întâlnită şi care se caracterizează printr-o perforație gastrică apărută în urma ingerării unei mase de păr. Această tulburare psihologică se întâlnește adesea la persoanele care suferă de trichotillomanie – nevoia de a smulge părul (din cap, de pe corp). Este un comportament autodistructiv datorat de obicei stresului și se tratează cu antidepresive.

Othello

2. Sindromul Othello

O! beware, my lord, of jealousy;/It is the green-ey’d monster which doth mock/The meat it feeds on.

Purtând numele unui cunoscut personaj de-al lui Shakespeare care și-a ucis soția din lipsă de încredere, sindromul Othello este o formă gravă de psihoză definită printr-o gelozie delirantă. Fără a avea vreo dovadă, persoana care suferă de această tulburare crede cu tărie că partenerul iubit îi este infidel. Manifestările sunt agresive, putând culmina cu hărțuirea/ uciderea celui suspectat sau cu sinuciderea. Deși gelozia este un sentiment normal, cauza transformării ei într-o obsesie periculoasă pare a fi un dezechilibru biochimic.

Lady Windermere's Fan

3. Sindromul Lady Windermere

Reich JM și Johnson RE au folosit prima dată această denumire în 1992, inspirați de personajul feminin al unei piese scrise de Oscar Wilde. În spatele acestui nume se ascunde o infecție pulmonară atipică localizată, cu Mycobacterium.  Se întâlnește mai mult la femeile în vârstă care-și suprimă reflexul de a tuși, fiind afectat în mos special lobul drept și lingula. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale tuberculozei și se tratează cu antibiotice

Peter Pan

4. Sindromul Peter Pan

Sindromul Peter Pan e probabil cea mai nimerită alegere pentru a-i denumi pe cei care nu vor/ nu sunt capabili sau nu știu cum să crească, cei care prezintă o minte de copil într-un trup de adult. Cel mai adesea întâlnim acest simptom la bărbații crescuți în familii exagerat de protective. Deși trecuți de 30 de ani, aceștia pot fi recunoscuți după lipsa de responsabilitate, incapacitatea de a-și ține o promisiune, lipsa de încredere în sine mascată de o atitudine încrezătoare și o personalitate șarmantă, sau după frecvența cu care-și schimbă partenerele orientându-se spre cele cu mult mai tinere. De asemenea, se tem de singurătate și se înconjoară în special cu acei oameni care le pot satisface nevoile preluând rolul de Wendy- personajul feminin din aceeași poveste scrisă de J. M. Barrie.

Jungle Book

5. Sindromul Mowgli

Mowgli este personajul central din Cartea junglei, scrisă de Rudyard Kipling. Numele lui este folosit acum pentru a-i descrie nu doar pe acei copii crescuți de animale, lipsiți de orice contact social, cât mai ales pe cei care( în urma unor traume) manifestă deficiențe severe de natură cognitivă sau mentală . Cei care suferă de sindromul Mowgli sunt cel mai probabil victime ale unor abuzuri sau neglijențe din partea părinților/tutorilor. Indiferent de îngrijirea pe care o primesc ulterior, aceștia vor avea mereu probleme în a se adapta la o societate normală.

6. Sindromul Cinderella

Există diverse variante pentru tulburarea ce poartă numele unuia dintre cele mai îndrăgite personaje ale copilăriei noastre. Unii asociază acest termen cu complexul Prince Charming, alții zic că ar fi de fapt vorba despre copii adoptați sau cu părinți vitregi și care adesea inventează tot felul de povești despre cât de urât se poartă ceilalți cu ei. Termenul a fost folosit pentru prima oară de Dr. Peter K. Lewin în 1976, într-o scrisoare către editorul de la Canadian Medical Association Journal.

Pickwick Papers

7. Sindromul Pickwickian

Denumirea acestui sindrom provine de la numele unui personaj din romanul lui Charles Dickens – The Pickwick Papers – și reprezintă un set de simptome care se regăsesc în special la  persoanele cu obezitate extremă. Fiind numit uneori și sindromul de hipoventilație obeză, acesta  a fost descris în 1956 de C. S. Burwell și colaboratorii săi, printre simptome numărându-se și apneea,  durerile din piept, somnolența excesivă sau colorația albăstruie a pielii. Tratamentul afecțiunii implicǎ uneori utilizarea ventilației mecanice pe timp de noapte.

Huckleberry Finn:  In Easy to Read Type

8. Sindromul Huckleberry Finn

Acesta poate fi un mecanism de apărare al celor care (deși au o inteligență cel puțin medie) se simt respinși de părinți, au o stimă de sine scăzută și sunt deprimați, ceea ce duce la neglijarea responsabilităților de rutină ( cum ar fi mersul la școală în primă fază, apoi schimbarea constantă a jobului  și absentismul la adulți)

The Picture of Dorian Gray

9. Sindromul Dorian Grey

Știm cu toții povestea lui Dorian Gray, cel care vânzându-și sufletul Diavolului, rămâne tânăr în timp ce un portret al său continuă să îmbătrânească în locu-i. Sindromul care poartă numele acestui personaj creat de Oscar Wilde  a fost menționat pentru prima oară în 2000, în cadrul unui simpozion german de chirurgie estetică  realizat de B. Brosig, J. Kupfer, V. Niemeier and U. Gieler. Caracteristicile principale sunt preocuparea excesivă pentru înfățișare și teama de semnele îmbătrânirii. Cei care manifestă sindromul Dorian Gray folosesc în mod excesiv produse și procedee cosmetice în încercarea de a-și conserva frumusețea/tinerețea. Cele trei simptome asociate cu această afecțiune sunt dismorfia, narcisismul și parafilia.

Alice in Wonderland

10. Sindromul Alice in Wonderland

Numit uneori și Todd’s syndrome sau  lilliputian hallucinations, acesta este reprezentat de o condiție neurologică ce afectează percepția și apare uneori ca urmare a consumului de droguri psihoactive sau din cauza unei tumori pe creier. Întâlnit predominant la persoanele sub 30 de ani, acest sindrom îi dezorientează pe cei aflați sub influența lui, determinându-i să perceapă în mod distorsionat timpul, spațiul, forma sau mărimea obiectelor.

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *