10 simboluri ale civilizației umane

Lumea e plina de construcții incredibile, care îți taie respirația. Printre ele unele  ele au devenit  adevărate simboluri ale unei destinații sau ale unei epoci istorice.

Vă propunem un  tur al câtorva dintre aceste minuni structurale, toate destinații turistice pe care vi le recomandăm pentru vacanță.

1.Taj Mahal, India

Construirea acestei minunății arhitecturale a durat 23 de ani: 1630-1653.  Taj Mahal este remarcabil prin perfecta sa simetrie și este de fapt un mausoleu construit la prounca împăratului Shah Jahan  pentru soția sa,  Arjumand Banu Begum sau  Mumtaz Mahal.

Predominantă este marmura albă și are inserții prețioase din  lapis lazuli. Exteriorul mausoleului reflectă culorile zilei în permanentă schimbare,  iar frumusețea lui în nopțile cu lună plină este legendară.

2. Marea Piramidă din Giza, Egipt

Pentru faraonul egiptean Khufu, în 2560 î.Ch, misiunea de a-și săpa propriul mormânt  a dus la  construirea Măreței Piramide. Au fost folosite circa două milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind 2 tone, pentru construirea acestui cavou.  Marea Piramida este probabil cea mai veche atracție turistică de pe planetă : Marc Antoniu, iubitul Cleopatrei și  Napoleon s-au numărat  printre numeroșii ei vizitatori din cele mai vechi timpuri. Piramidei îi țin companie alte trei piramide și  o altă ilustră atracție, Sfinxul.

 

 

 

3. Marele Zid, China

Marele Zid a fost construit la sfârșitul secolului al 15-lea –  începutul secolului al 16-lea, pe structura unui zid care deja exista acum 2000 de ani. Are o lungime incredibilă de 6350km. Cu toate acestea nu este cu adevărat vizibil din spațiu, așa cum se spune.

Construit în zig-zaguri, prezența sa șerpuitoare de-a lungul lanțului muntos ce desparte China de Mongolia, este impresionantă, un tribut energiei nebune pe care o aducem  în tratativele de război și pace.

4. Turnul Eiffel, Franța

Oare de câți electricieni este nevoie ca să schimbe un bec în Turnul Eiffel? Este nevoie de o întreaga echipă  pentru funcționarea permanenta a celor  10.000 de becuri ce luminează turnul de 324m înălțime.

Construit în 1889 pentru Universal Exhibition și pentru a celebra Revoluția Francea, turnul Parisului a fost proiectat de către Stephen Sauvestre și a fost numit după Gustave Eiffel – care era specialist în construcții metalice, cel care a realizat și  Statuia Libertatii și mai multe poduri portabile, care s-au transportat în lumea întreagă sub formă de kituri.

5. Clădirea Chrysler, SUA

Arhitectul William van Alen a planificat  o inaugurare supriză pentru turnul Crysler Building din New York și l-a asamblat în  interiorul clădirii, ferit de ochii trecătorilor. A fost construit din oțel inoxidabil și are ca model capacele roșilor modelului  Crysler de la finele anilor 1920.

Clădirea Art Deco a fost finalizată în  1930, iar cele 77 de etaje și vârful ornamental o făceau cea mai înalta clădire de pe glob a momentului. Nu doar zgârie norii ci îi și depășește, la o înălțime de 319m.

 

6. Big Ben, Marea Britanie

Big Ben este numele popular al  ceasului Palatului Westminster și al turnului cu clopot din Londra.  Poate că numele vine de la Ben Hall, șeful de lucrări, atunci când a fost construit turnul în 1888.  Dar ar putea fi vorba și despre Ben Caunt, un boxer de categorie grea, dată fiind asocierea între sportiv și clopotul de categorie grea – 13,76 tone. Turnul are o ușoară inclinație – aproximativ 22 cm nord vest – față de sol.

7. Machu Picchu, Peru

Orașul pierdut al incașilor- Machu Picchu – ad litteram  ‘bătrâna creastă’, este situată la semeața altitudine de 2.350m și nu este vizibilă de jos. Orașul secret conține ruinele palatului, băi și sinagogi, și se presupune că a servit ca refugiu pentru împărații incași.

Redescoperit în 1911,  construcția acestui vechi oraș se crede că a început în jurul anilor 1441. Parțial construit cu mortar, piesele precise nu permit nici măcar unui card de credit să intre între ele.

8. Mount Rushmore, SUA

Situat în  Black Hills din Dakota de Sud, acest uriaș monument marchează primii 150 de ani din istoria Americii. Într-un perete muntos de 18 m sunt cioplite fețele celor patru președinti americani: Washington, Jefferson, Lincoln și Roosevelt. Ideea îi aparține lui lui Doane Robinson și inițial se dorea imortalizarea unor figuri din  folclorul american. Sculptorul Gutzon Borglum nu a dorit să-și dedice lucrarea vieții folclorului, astfel încât a luat decizia de a sculpta busturile președintilor, ceea ce s-a și intâmplat între 1927 și 1941.

9. Stonehenge, Mare Britanie

Nimeni nu știe cu exactitate de ce aceste 50 de tone de rocă au fost aduse în South Wales cu  5000 de ani în urma. Ceea ce știm este că a fost nevoie de circa 600 de oameni pentru a muta o singură rocă ceva mai mult de  o jumătate de inch, și că acest complex a fost construit între 2500 î.Ch. și 2000 î.Ch.

Complexul constă în pietre dispuse sub forma de cerc,  deasupra lor sunt așezate alte pietre sub forma de prag, dispuse sub formă de potcoavă, un cerc exterior și un canal. Stonehage  a fost probabil un obiectiv religios și astrologic.

10. Angkor Wat, Cambodgia

Acest complex de templuri, construit la începutul secolului al 12-lea de către mai mulți regi din dinastia Khmer, făcea parte dintr-un mare centru administrativ și religios.

Construit în cinstea zeului hindus Vishnu a fost abandonat in secolul al 15-lea. Amplasarea templelor oglindește arhitectural probabil constelația Draco, în scopul de a armoniza cerul cu pământul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *