10 romane bulversante

Sunt cǎrţi care te fac sǎ visezi la o lume plinǎ de vacanţe şi cǎlǎtorii, la câmpuri de lavandǎ sau cine fastuoase, la nopţi înmiresmate pe dealuri idilice, aventuri cu stânci şi cai sau care înfǎţişeazǎ un stil de viaţǎ şi o spiritualitate adânc ascunse în noi, cǎrţi care te lasǎ poate puţin melancolic, dar e doar o suferinţǎ dulce, motivantǎ. Şi mai sunt acele cǎrţi care te lasǎ dezgolit, cu un sentiment straniu în toatǎ fiinţa, puţin deprimat, trist şi înspǎimântat, iar combinaţia dintre acestea pare sǎ ducǎ la o şi mai mare tensiune. De ce citim asemenea cǎrţi? Ca şi în cazul filmelor de groazǎ, poate fi din nevoia de a simţi emoţii intense, pentru experienţa în sine, pentru a ne demonstra cǎ putem tolera orice atrocitate şi apoi sǎ revenim impasibili la viaţa şi tabieturile noastre zilnice.

Mai jos, 10 romane care s-au jucat cu minţile noastre, care ne-au împietrit de spaimǎ şi pe care, în ciuda emoţiilor pe care le antreneazǎ, nu le putem lǎsa din mânǎ pânǎ la sfârşit:

Trebuie sǎ vorbim despre Kevin- Lionel Shriver. Acest roman atinge subiecte sensibile ca incapacitatea unei mame de a simţi vreo emoţie în faţa propriului copil, ba mai mult, chiar sǎ-l considere un monstru. Personajul feminin central este mǎcinat de vinǎ, iar copilul, Kevin, este descris ca un psihopat, viciat pânǎ în mǎduva oaselor. Tensiunea este bine dozatǎ pe tot parcursul romanului, iar cititorul trece printr-o gamǎ largǎ de emoţii, de la compasiune la urǎ sau repulsie şi conştientizarea propriilor demoni.

Eseu despre orbire- Jose Saramago. „Din aluatul ăsta suntem făcuţi toţi, jumătate indiferenţă, jumătate răutate”, spune Saramago. Temele mari ale acestui roman sunt lipsa de solidaritate, egoismul, pasivitatea în faţa durerii celorlalţi. Epidemia de orbire îi lasǎ pe oameni vulnerabili şi prizonieri unei existenţe putrede, cu mirosuri pestilenţiale, mizerie fizicǎ şi psihicǎ.

Parfumul- Patrick Suskind. Povestea omului care vrea sǎ conserve şi sǎ cunoascǎ toate mirosurile pe care le simte şi idealul de a crea parfumul perfect este plinǎ de sacrificii, ucideri cu sânge rece, totul pentru satisfacerea unei obsesii devoratoare.

American Psycho- Bret Easton Ellis. Cum poate un tânǎr bogat, cu o viaţǎ invidiatǎ de mulţi, sǎ comitǎ crime perfecte, sǎ violeze şi sǎ tortureze doar pentru a simţi ceva, oricât de puţin? Ȋn acest roman, se trece dincolo de limite, iar personajul principal, Patrick Bateman, este un dement nefericit şi singur care nu conştientizeazǎ asta; el nu e profund, ci doar un maniac, un bolnav.

Recviem pentru un vis- Hubert Selby Jr. Mamǎ şi fiu, victime ale abuzului de droguri. Mâncarea (prea multǎ), televizorul şi heroina sunt viciile omniprezente în acest roman tensionat şi bulversant. O poveste şocantǎ despre adicţie şi degradarea lentǎ pe care aceasta o antreneazǎ.

Cele o sutǎ douǎzeci de zile ale Sodomei sau şcoala libertinajului- Sade. Ȋncepe uşurel, chiar amuzant pe alocuri, dar dupǎ prima sutǎ de pagini, începi sǎ respiri mai alert şi iadul parcǎ începe sǎ prindǎ contur. Patru libertini viciaţi se retrag într-un castel şi organizeazǎ desfrâuri ritualice care, pe zi ce trece, cresc în intensitate, ducând la torturi, schingiuirea celor mai slabi şi crime bestiale. Ȋntrebǎrile rǎmân: Suntem atât de brutali? Atât de pervertiţi? Sadici chiar?

Colecţionarul- John Fowles. Povestea unei rǎpiri, a unor oameni diferiţi, cu percepţii total opuse asupra realitǎţii. Deşi nu este violentǎ, cartea ajunge sǎ te înspǎimânte cu diferenţa dintre mintea bolnavǎ şi cea clarǎ, sǎnǎtoasǎ.

Povestirea cameristei- Margaret Atwood. Ȋn acest roman, scriitoarea exploreazǎ posibilitatea ca un soi de fundamentalism religios sǎ creeze o societate nouǎ, bazatǎ pe fricǎ şi obedienţǎ. Centratǎ pe situaţia femeilor, cartea spune povestea unei femei abrutizate, fǎrǎ libertǎţi, care mai are dorinţa de a fi iubitǎ şi recunoscutǎ ca un individ aparte în societate.

Misery- Stephen King. Intriga este simplǎ: un scriitor celebru este ţinut prizonier de cǎtre cea mai mare admiratoare a lui şi obligat sǎ scrie continuarea romanului care l-a fǎcut faimos. O carte plinǎ de detalii, cu o asistentǎ medicalǎ cu  probleme mentale, cu o imaginaţie sadicǎ. Fiecare capitol este bine dozat, redând atmosfera proprie lui King, de mare încǎrcǎturǎ psihologicǎ.

Bântuiţii- Chuck Palahniuk. Autorul construieşte o lume diabolicǎ şi trece limitele a ceea ce este în mod normal considerat acceptabil din punct de vedere social. Cartea prezintǎ povestea unei tabere de scriitori, sechestraţi de bunǎ voie într-un teatru pǎrǎsit pentru a veni cu idei de romane. Esteticǎ a grotescului, romanul prezintǎ o lume macabrǎ, de sacrificii fǎcute în numele creaţiei, de teme tabu şi plǎgi supurânde ale psihicului uman.

Filme:

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

2 thoughts on “10 romane bulversante”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *