10 muzee gastronomice de vizitat

De ce ai vizita un muzeu culinar? Ei bine, pentru cǎ e amuzant şi informativ, în acelaşi timp. Apoi, mai cred cǎ poate fi şi o lecţie de perspectivǎ. Gândiţi-vǎ doar la uneltele şi instrumentele folosite acum sute de ani pentru a prepara o cinǎ în familie, o adevǎratǎ desfǎşurare de forţǎ şi efort, iar azi nici mǎcar KitchenAid-ul care toacǎ, frǎmântǎ şi deschide conserve pentru noi nu are, de multe ori, cum sǎ ne facǎ sǎ ne urnim în bucǎtǎrie. Mai neobişnuite sau doar stârnind pofte şi înnebunind simţuri, muzeele gastronomice sunt şi ele un punct de atracţie important într-un loc nou.

Aşa cǎ dacǎ vǎ gǎsiţi, la un moment dat, într-unul din oraşele respective, faceţi o vizitǎ şi urmǎtoarelor muzee:

Muzeul cartofului din Idaho, SUA– aici poţi beneficia de lecţii de istorie, aflând despre primii cartofi care au fost cultivaţi de la jumǎtatea secolului XVIII şi pânǎ la industrializare. Alte informaţii cuprind procesele de creştere şi recoltare, despre calitǎţile nutritive ale cartofului şi multe alte prezentǎri video.

Muzeul brânzei olandeze, Alkmaar, Olanda- în acest muzeu afli despre istoria de sute de ani a produselor lactate din zonǎ şi poţi vedea instrumentele cu care se fǎcea brânzǎ în secolul XVI. Muzeul pune accent şi pe viaţa producǎtorilor de brânzǎ, inclusiv costume tradiţionale. Ȋn afara muzeului este un târg cu produse din brânzǎ. Ȋn aceastǎ zonǎ, brânza a început sǎ fie produsǎ din anul 200, iar 60% din brânza produsǎ aici este Gouda. Trebuie sǎ ştiţi şi cǎ, la un moment dat, roţile de brânzǎ au fost folosite şi ca muniţie pentru tunuri.

Muzeul tǎiţeilor (Ramen), Yokohama, Japonia- tǎiţeii aceştia sunt printre preferaţii japonezilor, iar muzeul şi-a deschis porţile în 1994. Aici aflaţi despre istoria lor, pânǎ la apariţia pe piaţǎ a tǎiţeilor instant, în 1958. Pereţii sunt acoperiţi de pachete de tǎiţei din toatǎ lumea, iar televizoarele amplasate înauntru difuzeazǎ numai reclame la ramen. Copiii au la dispoziţie jocuri video, bineînţeles cu referinţe precise la tǎiţei.

Muzeul ciocolatei, Cologne, Germania- lecţia de istorie vorbeşte despre planta de cacao care poate fi vǎzutǎ live, în serǎ. Mai departe, afli despre diferitele tipuri de ciocolatǎ, ingrediente şi chiar poţi gusta dintr-o fântânǎ de ciocolatǎ aflatǎ în muzeu. Pentru cei interesaţi de mai mult, instituţia oferǎ şi cursuri de gǎtit cu ciocolatǎ.

Muzeul Salamului, Felino, Italia- acest muzeu deţine primul document referitor la salam, redactat în 1436. Turul începe cu informaţii despre Felino şi cârnatul cu acelaşi nume, cât şi despre porcul negru de Parma. Muzeul mai dispune şi de o colecţie impresionantǎ de unelte de la mǎcelari şi din gospodǎrii de ţarǎ. De asemenea, puteţi  viziona documentare despre tehnicile de producţie. Bineînţeles, produsul poate fi testat.

 

Muzeul muştarului, Wisconsin, SUA- probabil unul dintre cele mai neobişnuite muzee. Are o colecţie de peste 5000 de borcane de muştar din mai mult de 60 de ţǎri, cutii, conserve şi reclame. Gǎsim aici muştar iute, dulce, cu fructe sau alcool.

Muzeul gastronomiei, Praga, Cehia- deschis anul trecut, acest muzeu „generalist” îşi invitǎ vizitatorii sǎ afle despre atitudinea oamenilor cu privire la pregǎtirea şi consumarea mâncǎrii de la descoperirea focului şi pânǎ în zilele noastre. Ei vor afla şi istoria metodelor de gǎtire şi de conservare a mâncǎrii, despre dezvoltarea bucǎtǎriilor din preistorie şi pânǎ azi, filozofia şi reţetele unor chefi faimoşi, cehi şi strǎini deopotrivǎ. Muzeul pregǎteşte şi activitǎţi pentru copii şi evenimente pentru educarea gustului, cu scopul de a ridica actul de a mânca la rangul de experienţǎ culturalǎ.

Muzeul condimentelor, Hamburg, Germania- singurul muzeu de acest fel din lume, unde vizitatorul poate gǎsi vechi râşniţe de condimente sau mojare şi alte peste 300 de obiecte necesare pentru procesarea ierburilor. Ei pot mirosi şi gusta din peste 50 de condimente aflate aici. Muzeul gǎzduieşte conferinţe, demonstraţii culinare şi lecturi publice.

 Muzeul ciupercilor, Saumur, Franţa- aici, vizitatorii pot observa numeroase tipuri de ciuperci sǎlbatice, comestibile sau toxice, o colecţie de unelte vechi şi pot fi martori la cultivarea propriu-zisǎ a ciupercilor. Din cele 4000 de specii din Franţa, doar 50 sunt comestibile şi multe dintre ele sunt mortale.

 Muzeul pastelor fǎinoase, Roma, Italia- în ţara unde mâncarea e ridicatǎ la nivel de artǎ, nu avea cum sǎ lipseascǎ un muzeu al acestui preparat pe cât de versatil, pe atât de delicios. Şi aici aflǎm despre istoria pastelor fǎinoase, producţie şi valori nutriţionale sau tehnici de uscare. Deocamdatǎ, muzeul este închis pentru renovare.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *