10 lucruri pe care credeai că le știi

You think you know how the world works, but you really don’t. You move through life forming opinions and cobbling together a story about who you are and why you did the things you did leading up to reading this sentence, and taken as a whole it seems real. From the greatest scientist to the most humble artisan, every brain within every body is infested with preconceived notions and patterns of thought which lead them astray without them knowing it. So, you are in good company. No matter who your idols and mentors are, they too are prone to spurious speculation.”

You are not so smart, avertizează cartea jurnalistului David McRaney. Fiecare din noi se crede o ființă rațională și logică, capabilă să vadă lumea așa cum este în realitate. De fapt, ne amăgim singuri. Și asta e ok până la un anumit punct pentru că ne ajută să nu ne pierdem mințile. Oricât am nega, tot creierul reptilian e cel care ne controlează pentru a ne asigura supraviețuirea. Astfel că, involuntar și inconștient, facem tot felul de acțiuni care ne asigură stabilitatea, ne oferă un sens, un scop sau o explicație, fabricăm amintiri, facem analogii incorecte iar de cele mai multe ori luăm decizii fiind influențați (fără să știm) de tot ce ne înconjoară. Iată câteva idei preconcepute pe care le avem majoritatea:

Misconception: Cel mai bine e atunci când ești plătit pentru a face ceva ce îți place.Truth: A fi plătit pentru a realiza ceva ce deja îți făcea plăcere va avea drept consecință dispariția bucuriei de a îndeplini acea sarcină pentru că vei ajunge să atribui motivația recompensei, nu sentimentelor tale.

Misconception: Ar trebui să te concentrezi pe succes dacă vrei să îl obții.Truth: Dacă ignori eșecul nu doar acesta devine invizibil, ci și diferența dintre succes și eșec.

Misconception: Voința este doar o metaforă.Truth: Voința este o resursă finită

Misconception: Faci lucruri drăguțe pentru oamenii pe care îi placi și rele celor pe care îi urăști.Truth: Ajungi să-i placi pe oamenii pentru care faci lucruri drăguțe și să-i urăști pe cei pe care îi rănești. 

Misconception: Când credințele tale sunt provocate de fapte îți modifici opinia incorporând în modul de gândire noile informații.Truth: Când cele mai profunde convingeri sunt atacate de dovezi contradictorii, credințele tale devin și mai puternice. 

 

Misconception: A lăsa din când în când furia să se manifeste în mod controlat, în loc să o ții în tine, este un mijloc eficient de a reduce stresul și a preveni izbucniri  violente neașteptate.Truth: Această eliberare deși poate părea că dă roade, în timp nu va face altceva decât să-ți amplifice comportamentul agresiv.

Misconception: Opiniile tale sunt rezultatul unor ani buni de analiză rațională și obiectivă.Truth: Opiniile tale sunt rezultatul anilor în care ai acordat atenție informațiilor care ți-au confirmat credințele deja existente, ignorând orice informație care ar fi putut să-ți conteste noțiunile preconcepute.

Misconception: Cafeaua îți oferă energie.Truth: Ajungi rapid dependent de cafea, astfel că o vei consuma pentru a remedia sevrajul pe care lipsa acesteia ți-l provoacă. 

Misconception: Ești conștient de toate informațiile care ajung la creier prin intermediul ochilor.Truth: Creierul nu poate face față la întreaga cantitate de informații pe care o captează ochii, astfel că fiecare moment este editat pentru simplicitate.

Misconception: Oamenii care pierd la jocul vieții probabil că au făcut ceva greșit așa că-și merită soarta.Truth: Cei care beneficiază de noroc adesea nu au făcut nimic special pentru a merita asta, iar oamenii răi de cele mai multe ori scapă fără să-și plătească greșelile.

 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *