10 lucruri inedite despre Franţa

Documentarele de pe site-ul nostru explorează câteva ţări importante ale lumii, iar informaţiile dezvăluite sunt extrem de interesante, multe dintre ele sunt chiar inedite. Astăzi vă vom prezenta câteva lucruri inedite despre Franţa, care este cea mai mare ţară din Europa de Vest şi una dintre membrii fondatori ai Comunităţii Economice Europene (acum Uniunea Europeană).

1. Capitala Franţei, Paris, este o adevărată metropolă culturală a lumii: 13 universităţi cu peste 300.000 studenţi (între ele Université de Paris I, Panthéon-Sorbonne, cu 43.000 de studenţi), Academia Franceză şi alte academii cunoscute (Goncourt, Academia de Arte Frumoase, Academia de Ştiinţe), Collège de France, biblioteci (din care Bibliothèque Nationale de France, fondată în secolul al XIV-lea), zeci de asociaţii şi socierăţi ştiinţifice şi culturale, edituri renumite (Gallimard, Hachette etc.), circa 60 de teatre, operă, circa 50 mari muzee (Musée du Louvre, Carnavalet, Musée National de l’Art Moderne, Musée National des Techniques, Musée d’Orsay, de artă modernă, muzeele Rodin, Picasso, Salvador Dalli, Brâncuşi etc.)

2. Franţa deţine şi câteva insule importante, dar farmecul acestora este dat de Corsica. Ea este cea de-a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, având o suprafaţă de 8.630 km2. Capitala insulei este Ajaccio, iar un rol principal în economia locală o are agricultura (văile fertile sunt determinante în păscutul oilor şi mai ales în cultivarea viţei-de-vie).

3. Bucătăria franceză este celebră în lume, cuvântul restaurant provenind de altfel chiar din limba franceză. Felurile de mâncare specifice Franţei sunt escargots (melci), grenouilles (picioare de broască), bouillabaisse (supă de peşte), dar şi faimosul ratatouille (un ghiveci de legume foarte gustos, de unde a venit şi numele celebrului film de animaţie).

4. În rândul bucătăriei franceze, se disting de departe brânzeturile. Se produc aici peste 365 de feluri de brânză, din lapte de vacă, oaie şi capră, multe dintre ele cu celebrul mucegai nobil. Acestea sunt St.-Nectaire, Livarot, Cantal, dar şi mai cunoscutele pe plan internaţionale Brie, Camembert şi Roquefort.

5. Chiar dacă 94 % din populaţie este de origine franceză, există şi unele probleme etnice, care sunt mai mult sau mai puţin uşor de rezolvat. În primul rând, există populaţia de origine magrebiană (regiune nord-africană care cuprinde Marocul, Algeria şi Tunisia), populaţie de circa 5 milioane de oameni, ce are propriile tradiţii şi impulsuri de personalitate, dar care s-a integrat foarte puternic în Franţa, mulţi dintre ei fiind acum cetăţeni francezi cu drepturi egale. În al doilea rând, există grupuri care vorbesc propria limbă şi îşi doresc chiar independenţa. Acest grupuri sunt bretonii din Britania (nordul Franţei), cei aproximativ 500.000 de basci din munţii Pirinei şi chiar corsicanii.

6. Limba franceză, cu un număr total de vorbitori ca prima sau a doua limbă evaluat la 265 de milioane, este limbă oficială sau naţională în 35 de ţări, fiind situată pe locul doi în lume după numărul de vorbitori ca prima şi a doua limbă, numărul şi populaţia ţărilor în care se vorbeşte, numărul principalelor domenii care o utilizează pe plan internaţional, puterea economică a ţărilor care o vorbesc şi prestigiul socio-literar. În Franţa se mai vorbesc şi alte limbi interesante: dialectul german alsacian (1,5 milioane de vorbitori), occitana (din grupul galoromanic, 515.000 vorbitori, inclusiv gascona), bretona (singura limbă celtică vorbită în prezent pe continentul european propriu-zis, unde a fost adusă din Anglia în secolele V-VII, 500.000 vorbitori), corsicana (dialect italian, 341.000 vorbitori), dialectul catalan roussillonez (100.000 vorbitori) etc.

7. La marginea Franţei, se află şi micul principat Monaco, situat la marginea Coastei de Azur franceze. Multe celebrităţi mondiale şi-au stabilit acolo reşedinţa, întrucât locuitorii din Monaco plătesc taxe foarte mici şi au un venit pe cap de locuitor mai mare decât oricare altă ţară din lume. Capitala principatului cu o suprafaţă de doar 1,95 km2 este Monte Carlo.

8. Regiunea Franţei de azi a fost locuită încă din vremurile preistorice. Cu mai mult de 20.000 de ani în urmă, primii locuitori ai acestei regiuni au împodobit peşterile din Lascaux cu animale pictate pe pereţi, au cioplit capete de animale din oase, coarne de cerb şi rocă.

9. Cea mai importantă perioadă din istoria Franţei medievale este cea în care rege a fost Ludovic al XIV-lea (1693-1715). Acesta credea în dreptul divin al regelui de a conduce, de sine stătător, fără ajutorul parlamentului. El a reorganizat armata şi a extins graniţele Franţei, cucerind unele teritorii învecinate. Cu toate acestea, stilul său de viaţă a fost extrem de luxos, lăsând Franţa în pragul unei mari crize economice, aproape de faliment statal.

10. După eliberarea Franţei de sub ocupaţia germană, rolul cel mai important pentru readucerea Franţei în prim-planul puterilor de plan mondial l-a avut Charles de Gaulle. La căderea Franţei sub conducerea naziştilor, în 1940, acesta a fugit în Marea Britanie şi a făcut apel la concetăţenii săi să reziste ocupaţie germane. A devenit apoi preşedinte în anul 1958, când a instaurat A Cincea Republică, conducând ţara până la demisia sa din 1969.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

2 thoughts on “10 lucruri inedite despre Franţa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *