10 lucruri inedite despre China

Astăzi vă vom povesti câteva lucruri interesante despre China, cea de-a treia ţară ca mărime din lume, după Rusia şi Canada, ţară care acoperă o zonă vastă din Asia de Est şi are, de departe, cea mai numeroasă populaţie din lume, care reprezintă aproximativ 36% din populaţia Asiei.

1.- Cu mai mult de 2.200 de ani în urmă, aproximativ 300.000 de sclavi au construit Marele Zid Chinezesc pentru a nu lăsa să intre invadatorii din nord, construcţie care este simbolul Chinei şi cea mai cunoscută construcţie din această ţară. Întinzându-se din Asia Centrală până la Marea Galbenă, lungimea totală a zidului este de 6.400 km şi reprezintă cea mai lungă structură din lume făcută de oameni.

2.-Condusă de partidul Comunist din 1949, China este împărţită în 22 de provincii, cinci regiuni autonome şi trei municipii speciale. Deşi tehnic sunt conduse de Beijing, multe dintre ele devin din ce în ce mai independente. Aproape 93% din populaţia Chinei sunt chinezi han, şi aproape 60% nu mai au nicio religie, deoarece comunismul descurajează cultele religioase.

3.-Aproximativ 80% dintre chinezi locuiesc într-o suprafaţă mai mică decât jumătate din suprafaţa terestră a ţării, majoritatea în sate mici. Totuşi, mai mult de 30 dintre oraşele Chinei au peste un milion de locuitori. Populaţia Chinei creşte cu 15 milioane pe an, astfel că guvernul a cerut familiilor să aibă un singur copil şi îi amendează pe cei care au mai mulţi. Cunoscuţi drept “Micii împăraţi”, băieţii singuri la părinţi sunt adesea răsfăţaţi.

4.-Mâncarea chinezească variază mult de la o regiune la alta. Orezul este baza tuturor mâncărurilor în sud, acolo unde creşte, în timp ce în nord, pastele din grâu sunt mâncarea principală. Atât pastele, cât şi orezul sunt de obicei servite cu legume prăjite şi carne. Mâncarea cantoneză are reputaţia de a fi cea mai exotică din China, folosind cărnuri rare, precum cele de şarpe şi de ţestoasă. Peştele şi raţa sunt de asemenea consumate des.

5.-Timp de peste 2.000 de ani, Beijing a fost oraş-capitală, fie a Chinei întregi, fie a unei părţi a ei. Construit simetric în interiorul a trei dreptunghiuri, este un oraş aglomerat de clădiri istorice, temple şi parcuri frumoase. Oraşul Interzis este situat în inima sa, aici aflându-se Palatul Imperial, locuinţa împăraţilor din secolul al XV-lea. Tot în aceeaşi perioadă datează şi Tempul Paradisului, proiectat în stilul pagodelor chinezeşti.

6.-Regiunea muntoasă a Tibetului a devenit regiune a Chinei în 1965. Majoritatea tibetanilor sunt budişti devotaţi, dar sub guvernarea chineză libertăţile lor religioase şi civile le-au fost luate. Oponenţii guvernului au fost exilaţi şi un număr însemnat de chinezi han au fost reinstalaţi în acea zonă, ceea ce a provocat tensiuni. Călugării încă practică credinţa lor şi desfăşoară ceremonii, precum cea care oferă bere lui Buddha într-un hosar, adică ritualul Anului Nou.

7.-Hong Kong este o regiune administrativă specială din sud-estul Chinei, compusă din 236 de insule şi o zonă continentală. Are un port aglomerat şi este un centru financiar de primă importanţă. Peste şase milioane de oameni locuiesc aici. Fostă colonie britanică, Hong Kong a fost redat Chinei în 1997. A trecut prin dificultăţi economice după tranziţie, dar acum îşi revine.

8.-O peninsulă mică în sud-estul Chinei, Macao a devenit colonie portugheză cu aproape 450 de ani în urmă şi a fost înapoiată Chinei în 1999. Situată la aproximativ 64 km la vest de Hong Kong, Macao este o destinaţie turistică renumită, cu păduri înmiresmate şi o coastă cu plajă la Marea Chinei de Sud. Cea mai mare atracţie din Macao sunt totuşi cazinourile, care aduc aproape o treime din veniturile totale.

9.-China este cea mai veche civilizaţie permanentă a lumii. Timp de peste 2000 de ani, din 221 î.Hr până în 1911 d. Hr., s-a transformat într-un imperiu unitar, sub un şir de conducători puternici. În timpul acestei perioade, graniţele s-au schimbat, capitalele s-au mutat şi ţara a fost invadată de triburi cumplite, inclusiv mongolii. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei sale, China s-a situat în elita artei şi tehnologiei, fiind menţinută unită datorită unui sistem de guvernare unic şi unui puternic sentiment al identităţii naţionale.

10.-De-a lungul istoriei Chinei, împăraţii au încurajat dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii. Hârtia şi tiparul, praful de puşcă, hamurile pentru animale, busola magnetică, cârma şi roaba au fost inventate toate în China. Chinezii au perfectat procedeul de producere a hârtiei în jurul anului 105 d.Hr., folosind deşeurile pastă de mătase. Mai târziu, s-a folosit cânepă, scoarţă de copac sau de bambus. A urmat inventarea tiparului, iar primele bancnote de hârtie au circulat în China în secolul IX. Până atunci, chinezii tipăreau cărţi folosind matriţe de lemn sculptat.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *