10 locuri pe care să le vizitezi în 2015

Ştiu un om care, în timpul celor doi ani pe care i-am petrecut împreună, nu a ascultat nici măcar o dată muzică. Niciun fel de muzică. Zicea că nu a simţit niciodată nevoia. Mi s-a părut ciudat şi, în acelaşi timp, mă gândeam că poate “uite, omul ăsta are atâtea în interior, încât n-are nevoie de un stimulent care să-l îndemne la visare”. Între timp am crescut şi m-am dumirit: nici pomeneală de aşa ceva. Oameni care să nu vor să călătorească, însă, n-am întâlnit. Locurile noi te deschid cum niciun altfel de cunoaştere n-o poate face, iar efectul imediat este că gâdilăturile în tălpi se înmulţesc pe nesimţite. Cel mai mult îmi plac zilele dinaintea plecărilor, când ai amânat destul căutările pe internet şi notezi în viteză şi cu toată bucuria anticipării toate locurile pe care ţi-ar plăcea să le vizitezi. Sunt sigură că nu sunt singura.

Dacă sunteţi în căutare de locuri noi pe care să le exploraţi şi sunteţi şi aventurieri de fel, cred că v-ar plăcea nordul Chile-ului. Astroturismul e în creştere, iar Valea Elqui este un bun loc unde să vă clătiţi ochii cu cer senin şi mii de stele. În plus, zona musteşte (!) de vii şi livezi, iar oraşele coloniale sunt dotate cu mini-observatoare pe care turiştii le pot folosi. Dacă, însă, nu reacţionaţi bine la temperaturi ridicate, orientaţi-vă spre altceva.

În cealaltă parte a pământului, Singapore împlineşte 50 de ani în 2015. Ce spuneţi de o petrecere atunci? Oraşul se pregăteşte intens de festivităţi, începând cu o ceremonie colorată în februarie şi culminând cu parada de Ziua Naţională. Mai trebuie să ştiţi că Galeria Naţională din Singapore va inaugura anul acesta una dintre cele mai mari colecţii de artă asiatică din lume.

Dacă sunteţi amatori de distracţii combinate, luaţi în considerare Bolivia. Un restaurant şi o fundaţie şi-au dat mâna şi organizează acum un tur culinar ce include doar partea de street food. Există, de asemenea, interes şi pentru viile situate la altitudini mari, în regiunea Tarija. Turismul de aventură e şi el prosper, cu tabere luxoase la cort sau proiecte turistice în ferme de cafea, în regiunea Yungas. Trekking-ul în Parcul Naţional Sajama ar trebui să fie şi el pe listă.

Mai aproape de noi este, totuşi, Macedonia. Trecută mult timp cu vederea, ţara balcanică începe acum să fie promovată. Lista de locuri de văzut ar trebui să conţină Munţii Shar, templul păgân de lângă Kratovo şi, nu uitaţi, bineînţeles, de mâncarea tradiţională. Apropo de mâncare, Macedonia este una din puţinele state din lume fără McDonald’s, toate fiind închise în 2013.

Burgundia, una din cele 26 de regiuni ale Franţei, este mai ales cunoscută pentru vinul său excelent. Dacă sunteţi pasionat de turism oenologic, atunci Bourgogne (denumirea franceză a zonei) este locul perfect de unde să începeţi. Alte atracţii includ Dijon-ul şi al său Vertigo, un design hotel ce se deschide luna aceasta şi o nouă plajă pe Lacul Kir făcută din 350 de tone de nisip importat.

Tot despre vin este vorba şi în următoarea recomandare: Georgia. Şi aici există un Drum al vinului, ţara lăudându-se cu sute de varietăţi de struguri, peisaje superbe şi viticultori ce folosesc doar metode naturale. În plus, anul acesta este plin de festivaluri: New Wine Festival, Wine City Tbilisi la Tbilisifest, Telavino şi Tbilisi Cheese Festival. O companie locală oganizează tururi specializate pe vin sau mâncare, mese private cu viticultorii şi degustări în Kakheti şi regiunile apropiate.

Capitala Marocului, Rabat, e o bijuterie de oraş, cu atracţii din cele mai variate: ruine romane, districte medievale labirintice, bulevarde cu iz european şi tramvai modern. Nu uitaţi să vizitaţi Chellah, o necropolă medievală fortificată!

Portugalia a intrat pe lista mea anul acesta, mai întâi cu ajutorul unui desert tradiţional, pasteis de nata, şi apoi prin cumpărarea de bilete la concertul unei cunoscute cântăreţe de fado ce vine la noi în martie. Regiunea Alentejo, asemănătoare Toscanei italiene, atrage turişti cu produsele locale scăldate de soare şi vinul roşu licoros. Vizitaţi şi Évora, situl cu cele mai vechi ruine romane din Portugalia.

Cunoscut mai ales pentru celebrul munte Matterhorn, cantonul bilingv Valais din Elveţia sărbătoreşte anul acesta 200 de ani. Pentru acest eveniment, pregătiţi-vă pentru focuri de tabără spectaculoase, piese de teatru în aer liber sau vizitaţi recent deschisul muzeu al vinului din Salgesch.

Oraş medieval listat în patrimoniul UNESCO, Cáceres este municipiul spaniol ce îmbină arhitectura romană cu cea gotică, la distanţă egală de Madrid şi Lisabona. Aici totul se rezumă la mâncare şi artă şi ar trebui să ştiţi că oraşul este Capitala Gastronomică a Spaniei în 2015. Cáceres are un restaurant cu două stele Michelin şi probabil cea mai bună pivniţă cu vinuri din Europa.

New York Times are încă 42 de recomandări.

Voi pe unde vă plimbaţi anul acesta?

    Dacă vă este greu să vă decideți, vizitați și paravion.ro pentru inspirație și curaj. Sursa foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

4 thoughts on “10 locuri pe care să le vizitezi în 2015”

  1. Multumim, Petra! 🙂

    Uite ca nu ma asteptam la asta. Am mai avut oameni in preajma mea care ziceau la fel, dar dupa ce au iesit din tara si au vazut o particica din lumea asta mare, s-au “molipsit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *