10 Great Inventions

“Scientists may have sophisticated laboratories,But never forget ‘eureka’ was inspired in a bathtub.” (Toba Beta)Intelectul omenirii trece constant prin schimbări care se observă în diversele descoperiri şi invenţii care au revoluţionat lumea. Istoria este cea care le conservă şi ne dă ocazia să facem cunoştinţă cu o parte din mentalitatea şi cunoştinţele celor care au fost responsabili cu descoperirile. Astfel, pentru cultura noastră generală, mai jos sunt trecute zece dintre cele mai reprezentative invenţii pentru întreaga lume.    

  • Presa tipografică

Johannes Gensfleisch zur Laden, numit Gutenberg, inventează presa tipografică care produce o schimbare majoră în întreaga lume.  În 1437, comandă prima presă realizată de strungarul Sasbach după modelul teascurilor viticultorilor. Gutenberg s-a gândit că ar trebui să lucreze cu litere mobile, economisind timp şi finanţe. Realizând matriţe pentru literele din plumb, inventatorul a reuşit să tipărească între 1450 şi 1455 o biblie de 1282 de pagini.

  • Motorul cu abur

Thomas Newcomen construieşte în 1712 primul motor cu abur pentru a pompa apa din mine. Acesta a apelat la ideile lui Thomas Savery şi Denis Papin, Newcomen, spre deosebire de aceştia, a folosit un cilindru în care se afla un piston în locul recipientului folosit de Savery. Motorul lui James Watt a fost o versiune îmbunătăţită a motorului lui Newcomen.

  • Automobilele

Primul vehicul auto-propulsat i-a aparţinut lui Nicolas Joseph Cugnot în 1769. Acesta era un triciclu acţionat de un motor cu abur cu un dispozitiv pentru convertirea mişcării alternative în mişscare de rotaţie prin intermediul unui mecanism cu clichet.În 1885, Karl Benz a inventat primul automobil practic alimentat de un motor cu combustie internă. I-a fost acordat brevetul pentru invenţia sa numtă Motorwagen.

  • Instalaţiile sanitare

Canalizările îşi au rădăcinile  în civilizaţiile antice care au realizat primele băi publice. Îmbunătăţirea sistemului de canalizare a fost un proces lent până la începutul secolului al XIX-lea. După 1800, odată cu creşterea populaţiei din oraşe, au început să fie montate instalaţii sanitare pentru a proteja lumea de răspândirea bolilor. Ţevile din fier galvanizat pentru apă potabilă au fost folosite până în 1960.

  • Morfina

În 1804, morfina, descoperită de Friedrich Sertuner, a fost primul alcaloid activ extras din Papaver Somniferum sau macul  de grădină. Iniţial, drogul a fost catalogat ca analgezic şi ca tratament pentru depedenţa de alcool. Mai târziu s-a aflat că morfina crea o mai mare depedendeţă decât alcoolul. Utilizarea acesteia, cu precădere în războiul civil american, a dus la o dependenţă în rândul a 400.000 de soldaţi, de aici şi numele de „boala soldatului”.

  •  Telefonul

Această invenţie îi aparţine lui Graham Bell. Deşi au fost mai mulţi care au încercat varii invenţii ale telefonului, Bell a primit brevetul pentru realizarea primului model de telefon. Împreună cu asistentul său, Thomas A. Watson, experimenta trimiterea mai multor mesaje în acelaşi timp. În timpul experimentelor, Bell a auzit prin fir sunetul unui ceas de perete. Pe 10 martie 1876, a rostit prin telefon „Somnule Watson, vino aici, vreau să te văd.” Această frază a intrat în istorie, reprezentativă pentru un moment glorios al secolului al XIX-lea.

  • Becul

În 1840, chimistul Warren de la Rue a creat primul bec, o bobină din platină încadrată într-un tub vidat prin care trecea curent electric. Anumiţi istorici au realizat o listă cu 22 de inventatori ai lămpilor incandescente. În 1879, Eddison a realizat beul electric cu filament din cărbune. Istoricii au concluzionat că versiunea lui Eddison era mai bună ca a celorlalţi.

  • Plasticul

În 1862, Alexander Parkes creat cu un material organic din celuloză care, odată ce era încălzit, se putea modela şi îşi menţinea forma după ce era răcit. Acest material se numea piroxilină. Ceva mai târziu a apărut celuloidul, cunoscut iniţial sub numele de xilonită, un derivat din celuloză şi camfor alcoolizat. A fost inventat de John Wesley Hyatt, folosit mai târziu ca primul filament fotografic pentru realizarea imaginilor în mişcare.În 1899, Arthur Smith a obţinut răşină din fenol şi formaldehidă şi a fost folosită ca înlocuitor al ebonitei. Pentru că era un material costisitor şi greu de obţinut, chimistul Leo Hendrik Backeland a inventat prima răşină sintetică, obţinând un material modelabil care suporta temperaturi mari. L-a numit bakelită, din care a derivat, mai târziu, plasticul.

  • Tancul

Anumite surse susţin că Leonardo da Vinci şi H.G. Wells şi-au imaginat tancul. Desenele lui da Vinci din secolul al XV-lea arătau un vehicul cu tunuri de jur împrejur. Maşinăriile descrise de Wells se apropiau mai mult de invenţia propriu-zisă pe care o cunoaştem azi. Unul din pionierii tancului, Ernest Swinton, e posibil să se fi inspirat din povestea lui Wells. Mai mulţi ingineri au venit cu idei şi schiţe , dar toate acestea au fost respinse. Istoricii au ajuns la concluzia că după  designul lui Lance du Mole s-au construit tancurile  pentru prima dată, în Marea Britanie.

  • Penicilina

În 1928, profesorul Alexander Fleming, bacteriolog la spitalul St. Mary din Londra, a descoperit, în mod accidental, penicilina. Părăsindu-şi laboratorul pentru o perioadă, la întoarcere a descoperit că într-un vas petri, în care era o cultură de Staphylococcus se depusese mucegai. Ulterior, a aflat că mucegaiul respectiv, care împiedicase bacteria să se dezvolte, se numea Penicillium. După câteva experimente, Fleming a concluzionat că acest mucegai nu rezistă suficient de mult în corpul uman pentru a omorî bacteria. A continuat cu experimentele până în 1940 tot încercând să purifice mucegaiul.“Invention, it must be humbly admitted, does not consist of creating out of void, but out of chaos.”(Mary Shelley) 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *