10 cele mai bune filme istorice

Filmulul istoric este un gen de film al cărui scenariu se bazează pe evenimente şi personaje reale. Filmul istoric  încearcă să surprindă cu acurateţe un eveniment istoric sau o biografie, atât cât se cunoaşte din punct de vedere istoric, dar prin perspectiva regizorului care realizează filmul.

Ceea ce este interesant, despre acest gen de film, este faptul că adesea filmul istoric retrezeşte interesul oamenilor pentru trecut şi putem învăţa despre trecut din acest tip de film, dar cu mare grijă, căci el este marcat de amprenta şi subiectivitatea regizorului cu privite la subiect. De aceea, pentru o profundă întelegere ar trebui verificate lucrările de specialitate cu privire la subiectul în cauză.

1. Schindler’s List, 1993 – Steven Spielberg. Filmul lui Spielberg este prezintă perspectiva omului de afaceri Oskar Schindler care a salvat vieţiile a mii de evrei. Filmul este bazat pe o poveste adevărată, realizat alb negru şi filmat în unele locaţii orginale.

 

 

 

2. The Human Condition I, 1959 – Masaki Kobayashi. Filmul face parte dintr-o trilogie japoneză filmată între 1959- 1961. Trilogia urmăreşte viaţa lui Kaji, un pacifist şi socialist japonez, care încearcă să supravieţuiască timpurilor fasciste şi opresive ale celui de al doilea război mondial.

 

 

3. Saving Private Ryan, 1998 – Steven Spielberg. O altă capodoperă a regizorului Steven Spielberg. Acţiunea filmului se petrece în timpul şi după Invazia Normandiei în vremea celui de al doilea război mondial. Filmul a fost numit cel mai bun film al anului 1998 şi câştigat cinci premii Oscar.

 

 

4. Lawrence of Arabia, 1962 – David Lean. Bazat pe fapte reale, filmul lui Lean, surprinde biografia lui  T.E. Lawrence, un tânăr locotenent al armatei britanice, din timpul Primului Război Mondial, care ajunge în slujba Prinţui Feisal. Sunt surprinse încercările tânărului britanic de a unii triburile arabe şi a le obţine independenţa faţă de Imperiul Otoman.

 

 

 

5. Das Boot, 1982 – Wolfgang Petersen.  Unul din puţinele filme care prezintă cu compasiune pe nemţii în cel de al doilea război mondial. Este povestea unui submarin german care vâna vapoarele Aliaţilor şi care din vânător ajunge vânat…

 

 

 

6. Downfall, 2004 – Oliver Hirschbiegel. Un alt film despre cel de al doilea război modial. De data aceasta despre ultimele 12 zile din viaţa lui Adolf Hitler în buncărul din Berlin. Nu doar povestea ultimelor zile din viaţa lui Hitler ci şi a Germaniei Naziste.  Scenariul filmului este bazat pe mai mai multe cărţi: Inside Hitler’s Bunker de Joachim Fest,  Until the Final Hour, memoriile lui Traudl Junge, memoriile lui Albert Speer, Hitler’s Last Days: An Eye–Witness Account, de Gerhardt Boldt; memoriile lui Siegfried Knappe etc.

 

 

7. The Elephant Man,  1980 – David Lynch. Un film bazat pe povestea lui  Joseph Merrick. În era victoriană, un faimos doctor, Dr. Frederick Treves vede la circ un om numit “Omul-elefant” din cauza deformării faciale de care suferea. Doctorul ajunge să-l cunoască pe bărbat şi află că-l cheamă John Merrick şi constată că sub chipul deformat se ascunde un om cu o mare sensibilitate şi o cultură şi inteligenţă aparte. Cei doi devin apropiaţi.

 

 

8.  Braveheart, 1995 – Mel Gibson.  Un film istoric despre faimosul William Wallace şi despre vremurile sângeroase ale Angliei medievale. Un film care readuce în prim plan dragostea, trădarea şi curajul. Un film de acţiune plin de scene de luptă şi atmosferă şi costume medievale.

 

 

 

 9.  The Great Escape, 1963 – John Sturges. Filmul lui Sturges prezintă povestea evadării soldaţilor armatei Aliaţilor dintr-un lagăr german. Filmul are 2 părţi. Prima pune accentul pe eforturile depuse pentru plănuirea evadării, iar cea de a doua surprinde eforturile nemţilor de a-i găsi  pe cei 70 de prizonieri evadaţi care încercau să găsească o cale de a se întoarce în Anglia sau în ţări neutre.

 

 

10.  The King’s Speech,  2010 – Tom Hooper. Filmul lui Hooper spune povestea regelui englez  George al VI-lea, tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. După abdicarea fratelui său, George este nevoit să îşi facă îndatoririle regale. Regele este chinuit de defectul de vorbire de care suferă şi de teama de a vorbi în public. Filmul prezintă  relaţia de prietenie care se leagă între  regele George al VI-lea şi Lionel Longue, logopedul său.

 

Sursa: goodmovieslist.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *