10 cărţi despre Pământ pentru copii

Exploratorul Nick Crane a ales cărţile sale favorite care spun povestea planetei noastre, de la atlase geografice la povestiri populare. El a declarat: “Toate cărţile din această listă mă fac să mă simt foarte norocos şi fericit. Doar gândiţi-vă: sunt în jur de 100 miliarde de stele în galaxia noastră şi cele mai multe dintre ele au planete. Nu ştim câte dintre aceste planete suportă viaţa, dar a noastră o face şi aceste 10 cărţi spun o parte din această poveste.

1.-“The Magic of Reality”, de Richard Dawkins. Dacă te-ai întrebat de unde provin culorile curcubeului sau ce se întâmplă dacă tai ceva în bucăţele mici, această carte are toate răspunsurile. Dawkins (care este autorul unor cărţi serioase precum “The Selfish Gene”) şi ilustratorul talentat Dave McKean (în al cărui CV sunt incluse desene pentru personaje din Harry Potter) s-au întrunit pentru a dovedi că realitatea ştiinţifică este mult mai interesantă decât mitul şi superstiţiile.

2.-“The Atlas of Climate Change”, de Kirstin Dow şi Thomas E. Downing. O carte binevenită despre schimbările climatice, cu foarte-foarte multe hărţi, tabele grafice, fotografii. La finalul cărţii, există de asemenea o pagină cu acţiunile personale, şi aici puteţi afla cum puteţi reduce emisiile de gaze în atmosferă create de casa dvs. sau de maşina proprie. O carte excelentă pentru raftul familiei.

3.-“See Inside Planet Earth”, de Katie Daynes şi Peter Allen. Cu mai mult de 80 de panouri şi plină de ilustraţii vesele de desene animate, aceasta este un punct de început plăcut pentru cei în vârstă de peste şase ani. Câştigătoare a premiului de argint al Asociaţiei Geografice, atuncând a fost publicată pentru prima dată în 2009, este o carte jucăuşă şi ispititoare şi 20 de penny de pe fiecare copie vârndută merge la Asociaţia “Prietenii Pământului”.

4.-“The Barefoot Book of Earth Tales”, de Dawn Casey. Şapte povestiri populare care ilustrează cum culturile diferite din părţi variate ale suprafeţei planetei încearcă să trăiască în armonie cu natura. Fiecare povestire este urmată de jocuri şi activităţi ale cititorilor pentru a rememora temele ecologice ale povestirilor. Ideală pentru vârste între 5 şi 11 ani, fiind ilustrată de Anne Wilson, a cărei pasiune pentru colaj câştigă zâmbele oricărui copil care urmăreşte paginile colorate ale cărţii.

5.-“A Short History of Nearly Everything”, de Bill Bryson. Fiecare biblioteca a şcolilor de pe Pământ ar trebui să aibă o copie a acestei cărţi, deoarece ne aflăm în faţa ştiinţei de bază în forma sa cea mai distractivă. Bill îşi ia cititorii într-o călătorie, unde întâlneşte oameni foarte ciudaţi şi inteligenţi precum Edwin Hubble, Henri Becquerel sau un tip numit… Einstein. Lucrul inteligent la cartea lui Bill este că el vizitează multe dintre locurile despre care scrie. De exemplu, exploziile hidrotermale sunt explicate în timpul unei excursii la Yellowstone de un geolog numit Doss, care călătoreşte pe un Harley Davidson.

6.-“The Blue Planet”, de Andrew Byatt, Alastair Fothergill şi Martha Holmes. Cartea este un adevărat suvenir pentru serialul de la BBC “Blue Planet, avându-l în primplan pe Sir David Attenborough. Scris de către producătorii show-ului, cu un cuvânt înainte al lui Sir David şi cu peste 400 de fotografii color, această carte este o celebrare a oceanelor şi a incredibilei lor viaţă sălbatice.

7.-“Atlas”, de Gerardus Mercator. O includere poate ciudată în acest top al unuia dintre cei mai mari creatori de hărţi ale lumii şi omul care a inventat atlasul. Deşi el a scris şi desenat atlasul său acum 500 de ani, el este încă valabil, cu o traducere în engleză pe CD. Putem descoperi acolo că lumea care el credea că o cunoaşte nu fusese încă explorată; de exemplu, pe Atlasul său există patru insule la Polul Nord.

8.-“The Earth from the Air”, de Yann Arthus-Bertrand. Cine nu a visat să fie o pasăre? O echipă condusă de fotograful francez, Yann Arthus-Bertrand, a zburat cu elicopterul peste 75 de ţări realizând 100.000 de fotografii, din care 195 au fost incluse în acest album superb.

9.-“The Times Atlas of the World”. Totul este perfect în această carte: culorile hărţilor, mărimea lor, claritatea imprimării şi multe pagini cu adevărat folositoare despre lucruri precum populaţia, climatul şi vegetaţia. Scumpă, dar este o carte pentru toată viaţa.

10.-“The Elements”, de Theodore Gray. Dacă descoperi cartea asta când trebuie, în loc să urăşti chimia, te vei transforma într-un savant nebun şi vei salva lumea. A fost publicată în 2009 şi este o producţie somptuoasă, plină cu fotografii superbe. Este subintitulată “O explorare vizuală a fiecărui atom cunoscut din univers”.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *