Ȋncrederea în sine

“The world has the habit of making room for the man whose words and actions show that he knows where he is going.”- Napoleon Hill

Cred cu tǎrie cǎ una din cele mai necesare calitǎţi în timpurile pe care le trǎim este încrederea în sine. Am întâlnit cu toţii oameni care par mult prea încrezǎtori în forţele lor şi alţii care nu au deloc.

Fǎrǎ încredere, nu rişti, nu ieşi din zona de confort, poate cǎ nici nu încerci, gǎsind scuze “plauzibile” de a nu o face. Cu prea multǎ încredere, te înhami la mult prea multe şi mult peste aptitudinile tale şi, astfel, poţi rata. Ca orice alt aspect al vieţii, încrederea în sine vorbeşte despre echilibru.

Cel mai important pas în a construi o încredere în sine valoroasǎ este de a acţiona; doar gândindu-te şi imaginând posibile implicaţii nu te va face decât sǎ te simţi şi mai rǎu. Inabilitatea de a da curs dorinţelor noastre vine adesea dintr-o fricǎ iraţionalǎ de eşec sau chiar de succes. Ne înfrânǎm pornirile, punem bariere. Trecând de la fricǎ la curiozitate cu doar puţin efort mental, ne deschidem unei lumi pline de posibilitǎţi.

Mai mult, înţelegând ordinea naturalǎ a lucrurilor ne face sǎ dǎm curs dorinţelor noastre. Nu ne putem pregǎti sǎ avem curaj. Curajul vine dupǎ ce am fǎcut acel lucru care ni se pare de neatins, de nefǎcut, lucrul care ne sperie cel mai mult, ca vorbitul în public de exemplu. Ȋncrederea se construieşte cu aceste mici mostre de curaj pe care ţi le oferi.

O altǎ metodǎ prin care totul poate deveni mai simplu de absorbit este pregǎtirea. Este uşor de înţeles de ce devenim setaţi sǎ ne închipuim ce e mai rǎu când nu ştim nimic despre ceea ce vrem sǎ facem. Pe de altǎ parte, existǎ întotdeauna posibilitatea sǎ devenim atât de absorbiţi în a ne pregǎti încât sǎ nu mai facem niciodatǎ acel lucru pe care-l dorim realizat. Obstacolele sunt acolo ca sǎ ne reaminteascǎ cât de importante sunt unele lucruri pentru noi.

Frica de insucces ne paralizeazǎ. Dar nimic rǎu nu se întâmplǎ dacǎ lucrurile nu ies cum vrem noi. Ba din contrǎ, învǎţǎm, devenim mai puternici şi şansele de a reuşi devin mai stabile şi mai mari. Aceste cǎrţi sunt aici sǎ ne ajute sǎ ne cunoaştem mai bine ca sǎ facem totul în acord cu pornirile noastre şi în timpul nostru.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *